Reukloze, edele rot

De schimmels stuiven in het rond als ik de rottende tros druiven van de rank knip. „Ruiken”, zegt Laurent, „alleen met ruiken bepaal je of de tros nog geschikt is voor de wijn.” Ik steek mijn neus tussen de afzichtelijke, half ingedroogde druiven en snuif voorzichtig wat lucht op. Niets, helemaal niets ruik ik. Een volledig neutrale geur komt er van de druiven af. Dat betekent dat ze goed zijn en de pourriture noble zijn werk heeft gedaan.

Pourriture noble of ‘edele rotting’ wordt veroorzaakt door de botrytis cinerea-schimmel. Deze schimmel ontstaat nadat ’s ochtends nevel neerslaat op de druif, die ze laten hangen tot hij overrijp is. De botrytis zorgt ervoor dat er minuscule gaatjes in de schil komen waar het vocht langzaam uitloopt. De suikers en het vruchtvlees concentreren, waardoor bij het persen een bijna honingachtig vocht ontstaat. Hiervan worden mooie zoete dessertwijnen gemaakt. Uit de Franse Bordeaux komen de wereldberoemde en buitensporig hoog geprijsde Sauternes van Chateau d’Yquem die soms wel op kunnen lopen tot vele honderden euro’s per fles.

Ik plukte iets oostelijker druiven, in de omgeving van Bergerac bij Laurent en Sylvie de Bosredon, eigenaren van Château Bélingard. Uit Bergerac komen gelukkig de meer betaalbare Monbazillac wijnen en uit een kleiner gebied daar vlakbij komen de Saussignac-wijnen. Beide zijn op dezelfde manier gemaakt maar nét iets anders van smaak; Monbazillac is wat zoeter, Saussignac heeft meer frisse zuren.

Na het plukken kreeg ik tijdens de traditionele plukkerslunch de wijnen van Bélingard te proeven. Als dessert werd een overheerlijke warme tarte aux pommes uit de oven begeleid door een Monbazillac Cuvée Blanche de Bosredon 2003, een wat lobbige, vol zoete wijn met lichte vanille- en abrikoossmaken. Hierna schoot Laurent weer de kelder in en kwam terug met dezelfde wijn, maar dan uit het jaar 1942, die een perfecte combinatie bleek met de taart. Heel fris en levendig smaakte dit oudje: ook weer abrikoos met daarnaast walnoot, hazelnoot en gedroogde pruimen. In Nederland wordt veel gebotrytiseerde wijn verkocht, maar hoed je voor de vlakke zoete troep die her en der opduikt. Ga op zoek naar fruit, frisheid en diepgang.

Cuno van ’t Hoff

Meer informatie op www.wijnsuggestie.nl Wijnen uit Bergerac: www.vins-bergerac.fr of 13754 naar 7585.

    • Cuno van 't Hoff