PvdA-campagne wordt agressiever

De PvdA gaat zich de komende tien dagen scherper afzetten tegen de coalitiepartijen CDA en VVD. In de campagne moet explicieter worden gemaakt dat de PvdA wil breken met het kabinetsbeleid.

Dat heeft PvdA-lijsttrekker Wouter Bos vanmorgen in een toespraak tot campagnemedewerkers op het partijbureau gezegd. De PvdA gaat volgens Bos feller campagne voeren. PvdA-voorzitter Michiel van Hulten zei dat in de verkiezingscampagne tot nu toe „alle pijlen gericht zijn op de persoon Bos”. „CDA en VVD blijven door hun persoonlijke aanvallen weg van de inhoud. Wij zijn er niet in geslaagd de inhoud centraal te stellen.”

Vanaf nu gaan volgens Van Hulten „de handschoenen uit”. De partij moet scherper het ‘eigen verhaal’ tegenover dat van CDA en VVD zetten. „De kritiek op Bos laten we niet onweersproken.”

De toespraak van Bos volgt op kritiek binnen de PvdA-gelederen op de campagne. Oud-minister Margreeth de Boer en voormalig senator Joop van den Berg zeiden gisteren dat Bos zich te veel heeft gericht op een coalitie met het CDA. Hij zou zich juist meer op een linkse coalitie met SP en GroenLinks moeten richten.

Ook enkele regionale voorzitters hebben kritiek op het verloop van de campagne, waarin de PvdA volgens peilingen door het CDA is ingehaald. Bos reageerde gisteren op tv in Studio Voetbal dat hij niet van koers wil veranderen. Hij zei ook dat hij de eerste PvdA-lijsttrekker is die de mogelijkheid had genoemd van een linkse coalitie.

Michiel van Hulten heeft begrip voor „het ongeduld” in de partij. „Nu we achterstaan, komen mensen met adviezen. Maar het is een vergissing om nu de discussie over de koers te openen.”

In De Telegraaf zei Bos dit weekend dat CDA en VVD hem „al drie, vier jaar kapot” proberen te maken met een agressieve campagne. „Het CDA kiest voor de aanval als het zelf iets te verbergen heeft. Dan zeggen ze dat ik een draaikont ben. Heel doorzichtig.”

pvda-campagne: pagina 3