November Music is ander festival

Woensdag begint in Den Bosch het festival November Music met veel eigentijdse muziek en eigenwijze producties. ‘De logische consequentie van kiezen voor de componist.’

Wie zondag door de binnenstad van Den Bosch loopt, moet niet raar opkijken als de beiaarden van de Sint-Janskathedraal en het stadhuis ineens een openbare dialoog van klokgelui aangaan. Even daarvoor hebben bezoekers van November Music dezelfde noten al kunnen horen in een intiemere setting, gespeeld op twee piano’s in de achterzaal van een Bossche galerie. Componist Joost van de Goor speelt in zijn compositie Monochromes met de invloed die plaats en schaal van waarneming op onze beleving van muziek kan hebben.

„Een typische November Music-productie”, vertelt Theo van Dooremalen, die met collega Bert Palinckx tekent voor de organisatie van het festival. „Wij geven een componist het liefst niet de opdracht om voor een specifiek ensemble te componeren, maar vragen hem of haar: wat zou je zélf nou willen doen; waar ben je zélf nou mee bezig? Daarna gaan we kijken hoe we dat kunnen realiseren.”

In Nederland ligt het primaat voor nieuwe composities vaak bij de uitvoerenden. Die verstrekken meestal de opdracht, waarmee de bezetting dus meteen vastligt. Zo niet bij November Music, zegt Palinckx: „Wat we proberen is dromen van componisten te verwezenlijken. Er zijn er die soms al jaren met een bepaald plan rondlopen.” Van Dooremalen: „Anderen kunnen zich bij ons juist eens van een andere kant tonen.”

De jonge componiste Mayke Nas bijvoorbeeld, wilde iets theatraals doen rond de Fluxus-beweging, met de stemvirtuozen van het Vocaal Laboratorium. In het weekend heeft het festival bovendien een belangwekkende primeur: drie componisten schreven werk met gebruik van ‘Wave Field Synthesis’, een nieuwe techniek waarbij het geluid uit 200 luidsprekers komt en op elke plek in de ruimte geprojecteerd kan worden.

Ook bijzondere musici kunnen aanleiding geven tot een productie. Zo zal vrijdag op initiatief van November Music popzangeres Dorona Alberti optreden met jazzsaxofonist Edward Capel en laptop-muzikant Tom Verbruggen. Verbruggen bewerkt het geluid van zijn collega’s ter plekke met gebruik van joysticks. „Ze kenden elkaar nog niet, maar wij dachten: die drie móeten elkaar ontmoeten”, vertelt Palinckx. De musici moeten buiten hun normale kaders treden, en het is spannend hoe dat gaat uitpakken, zeggen beiden. Maar juist die avontuurlijke inslag kenmerkt November Music. Palinckx: „Het moet geen net festival worden.”

November Music. 16 t/m 19/11 op diverse locaties in ’s Hertogenbosch. Info: www.novembermusic.net