Nederland Leest niet meer, domino en cabaret

1Nog maar vijf nachtjes slapen! Zaterdag komt Sinterklaas aan in Middelburg, vanaf 12 uur te volgen via Nederland 1 en 3. Vanaf woensdag al voorpret in het Sinterklaasjournaal met Dieuwertje Blok.

2Donderdag kiest de Franse socialistische partij (PS) de kandidaat voor de nationale presidentsverkiezingen in het voorjaar van 2007. De PS telt bijna 200.000 leden, zij mogen kiezen tussen Ségolène Royal, Dominique Strauss-Kahn en Laurent Fabius. De winnaar van de interne partijverkiezing zal het moeten opnemen tegen de kandidaat van de rechtse UMP, waarschijnlijk Nicolas Sarkozy. Volgens de peilingen in Frankrijk zou alleen Royal een kans maken tegen Sarkozy, die nu minster is van Binnenlandse Zaken.

3Vrijdag is de officiële afsluiting van de campagne Nederland Leest. In de Utrechtse bibliotheek spreekt Philip Freriks met Frank Martinus Arion, auteur van het boek Dubbelspel dat centraal stond in de campagne – en gratis te krijgen was voor alle leden van de bieb.

4Natuurlijk weer veel verkiezingscampagnegeweld deze week. Woensdag zijn de lijsttrekkers op de Erasmus Universiteit in Rotterdam, voor het lijsttrekkersdebat van EenVandaag. Het BNN-programma Lijst 0 zendt vrijdagavond het ‘Grote Lijst Nul’- lijsttrekkersdebat uit.

5Zondag worden in theater De Kleine Komedie in Amsterdam de VSCD-cabaretprijzen uitgereikt. Genomineerd voor de ‘Neerlands Hoop’ (voor een ‘opvallend’ programma) zijn Kasper van Kooten, Sara Kroos, Droog Brood en Claudia de Breij. Genomineerd voor de ‘Poelifinario’ (voor het ‘beste’ programma) zijn Theo Maassen, Jan Jaap van der Wal, Maarten van Roozendaal, Wim Helsen en Sanne Wallis de Vries.

6Vrijdag worden 4.400.000 dominosteentjes ten val gebracht op Domino Day. Vorig jaar vielen ruim 4 miljoen van de 4,3 miljoen steentjes om.

Niet vergeten, verder deze week:

vandaag wordt op de Esquire Fashion Night de best geklede man van 2006 onderscheiden;

woensdag kunnen we de goedkoopste ziektekostenpolis voor volgend jaar berekenen, want dan wordt de site www.kiesBeter.nl officieel geopend;

woensdag begint het Haagse festival Crossing Border met vier dagen literatuur, muziek, film en beeldende kunst.

vrijdag is de uitspraak in het kort geding tussen uitgever Wegener en Ben Rogmans, die hoofdredacteur wil worden van een nieuwe gratis krant.

zaterdag trouwen Tom Cruise en Katie Holmes, in Italië.

Samenstelling: Peter Leijten