Lang Lang lenig als luipaard

Concert: Lang Lang, piano. Gehoord: 12/11 Concertgebouw Amsterdam. Radio 4: 3/12 20 uur.

Naar schatting zijn er in China ruim twintig miljoen pianisten. Maar Lang Lang (1982), die voor de tweede keer optrad in de Serie Meesterpianisten, is de megaster. Pianist en dirigent Daniel Barenboim noemde hem ‘de pianist met elf vingers’. Esquire nam hem op in de lijst van de meest opmerkelijke en wijze mensen ter wereld. En The New York Times riep hem uit tot ‘de toekomst van de klassieke muziek.’

De wereld ligt aan de voeten van deze Chinese pianovirtuoos, die in 1996 Beijing verruilde voor Amerika. Lang Lang speelt piano met de lenigheid, snelheid en lichtvoetige kracht van een luipaard. Het is zijn ambitie om ‘die wonderlijk mooie bouwwerken van de klassieke muziek’ te herscheppen en ‘een brug te slaan naar de harten van het publiek’.

Dat doet Lang Lang met onnavolgbare charme en verbeeldingskracht. Veel meer nog dan door zijn duizelingwekkende virtuositeit, verrast hij door zijn poëtische expressie en gevoel voor drama. Hij is de operaster onder de pianisten, die alle noten karaktervol kan laten zingen. Zijn zijdezachte toucher en ontwapenende spontaniteit maken hem tot de ideale woordvoerder van schoonheid in klank.

Toch was er ook wat aan te merken op het recital van Lang Lang. Voor puristen waren de hoekdelen van zijn betoverende lezing van Mozarts Sonate in C, KV 330 vast te snel. Maar zo klonken ze niet, omdat Lang Langs vingers bewegen met de snelheid van het licht, waardoor snelheid een relatieve betekenis krijgt. Op de suggestieve vertolkingen van de Derde Ballade van Chopin en Schumanns Kinderszenen viel niets af te dingen. Maar in de Preludes op. 23, nr. 2 & 5 van Rachmaniniov, de Sonettto 104 del Petrarca en de angstaanjagende Horowitz-bewerking van de Hongaarse rapsodie van Liszt, veroorloofde hij zich stilistische vrijheden waaraan ‘connaisseurs’ zich zullen hebben geërgerd. Toch klonk het allemaal even prachtig, want Lang Lang is een vrije geest die de kunst verstaat om hoe dan ook te overtuigen.

    • Wenneke Savenije