Kluitsla: sla die op het aanrecht kan staan

Na de kerstboom met kluit is er nu ook sla met kluit. Supermarktketen C1000 heeft de primeur. De kluitsla is verkrijgbaar in vier varianten en kost 1,69 euro. Groentezaadproducent Rijk Zwaan werkte tien jaar aan de sla, zegt manager Marcel Barten.

Hoe ontstaat zo’n nieuw product?

„We wilden sla met méér en allemaal even grote blaadjes, die langer houdbaar is, en die niet of nauwelijks hoeft te worden schoongemaakt. We begonnen met een wilde slasoort met alleen kleine blaadjes. Die kruisten we met andere soorten. Na jaren veredelen ontstond zo de multibladsla. Dankzij een vinding van de teler werd het vervolgens kluitsla. Zo’n krop kan je op het aanrecht zetten, die blijft dagenlang goed. Als je zin hebt in een broodje gezond, scheur je er lekker een paar verse blaadjes af. En meteen gebruiksklaar, want kluitsla is niet zanderig. Hij wordt namelijk niet in volle grond, maar in watergoten in kassen gekweekt.”

Als zaadproducent speelt u zo in op de trend naar gemaksvoedsel.

„Ja. Probleem daarbij is alleen dat het veredelingsproces lang duurt. Je moet dus ver vooruitkijken. En de concurrentie zit natuurlijk niet stil. Alleen als je de eerste bent, kan je spekkoper zijn.”

Boerenkool op kluit, wordt dat de volgende noviteit?

„We hebben onlangs een innovatieprijs gekregen voor de cocktail-komkommer. Dat is een tweehapssnack, die je met schil en al kunt eten. Dat komkommertje komt tegemoet aan de trend naar gezonde tussendoortjes. Boerenkool met kluit ligt zeker niet in het verschiet. Maar er zijn genoeg andere uitdagingen. Zoals beter smakende tomaten, goed snijdbare wortels en mini-kolen. Ja, kleine rode en witte kolen. Met het groeiend aantal éénpersoonshuishoudens is daar zeker behoefte aan.”