Justine Henin beste tennisster ter wereld

De Belgische tennisster Justine Henin is de beste van het jaar 2006. Zij won gisteren in Madrid de finale van het WTA Championships tegen de Française Amélie Mauresmo, 6-3 en 6-4.

Henin besluit het jaar als de nummer één van de wereldranglijst, een klassering die overigens bij het begin van de finale in Madrid al vaststond. Voor Henin was het de eerste overwinning in de WTA Championships. Zij volgt Mauresmo op als nummer één van de wereldranglijst.

Haar zege in Madrid was een genoegdoening voor het verlies van twee grandslamfinales tegen de Française; de Australian Open en Wimbledon. Tussendoor won Henin voor de derde keer de Open Franse op Roland Garros, maar moest zij in de finale van het US Open in New York haar meerdere erkennen in de Russin Maria Sjarapova. Met Sjarapova rekende Henin zaterdag in Madrid af in de halve finales.

Henin reageerde gisteren euforisch op haar toernooizege in de Spaanse hoofdstad. „Het kon niet mooier. Het was twijfelachtig of ik na twee maanden pauze wel zou kunnen meedoen. Ik kwam hier, speelde goed, won het toernooi en werd de nummer één. Het was een geweldig jaar met het bereiken van alle vier grandslamfinales. Ik kan niet anders dan tevreden zijn.”

De Nederlandse tennisser Robin Haase (19) heeft afgelopen weekeinde het challenger-toernooi van Nashville in de Verenigde Staten gewonnen. De Hagenaar klom dankzij die prestatie 35 plaatsen op de wereldranglijst. Haase staat nu 163ste en is de op een na hoogst geklasseerde landgenoot. Raemon Sluiter staat op de 84ste plaats en is daarmee momenteel de enige Nederlander in de top 100.