Jong paar overvallen in Nieuw-Zeeland

Een Nederlandse echtpaar op huwelijksreis is vrijdagnacht in Nieuw-Zeeland overvallen en ontvoerd door twee gewapende mannen. Het paar werd gedwongen bij pinautomaten hun rekening leeg te halen. De vrouw werd verkracht.

Het paar was met een camper op huwelijksreis. Ze parkeerden hun kampeerwagen om de nacht door te brengen bij de Haruru-watervallen in het uiterste noorden van het land.

De Nieuw-Zeelandse politie heeft twintig rechercheurs ingezet om de daders op te sporen. Volgens inspecteur Mike Pannet van de politie gaat het vermoedelijk om twee Maori’s. De politie vermoedt dat de daders hun overval planden. De daders kenden de omgeving goed, en verdwenen met een gereedstaande vluchtauto toen ze het echtpaar na enkele uren achterlieten op een afgelegen plek.

Vakanties in kampeerwagens zijn in Nieuw-Zeeland vooral bij Nederlandse en Duitse toeristen zeer populair. Ze overnachten er vaak op informele en verlaten plekken. De politie waarschuwde toeristen vandaag om dat in de noordelijke regio van het land zeker niet te doen.

Gewapende overvallen op toeristen zijn in Nieuw-Zeeland uiterst zeldzaam. Yvonne Sharp, de burgemeester van gemeente Far North, waar de overval plaatsvond, verklaarde vandaag dat de „vreselijke misdaad die de Nederlanders is overkomen niet de manier van de Far North is.”

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken houdt contact met het echtpaar. Er worden geen gegevens verspreid over hun identiteit.

    • Hans van Kregten