Italië en Getty Museum ruziën om geroofde kunst

LOS ANGELES, 13 nov. Italië dreigt de culturele banden met het J.Paul Getty Museum in Los Angeles te verbreken als er geen voortgang komt in de onderhandelingen over wat volgens Italië geroofde kunst uit de oudheid is. Het Stichtingsbestuur van het museumheeft inmiddels drie kunstwerken teruggegeven, maar het lot van 21 andere stukken, waaronder een kostbaar standbeeld van de godin Aphrodite, is onduidelijk. Italiaanse sancties kunnen de uitleen van kunstwerken, samenwerking bij opgravingen en onderzoek treffen. Het Getty Museum heeft een conflict met Italië en Griekenland over de voormalig conservator Marion True. True wordt ervan beschuldigd tussen 1986 en de jaren negentig voor haar museum gestolen en illegaal opgegraven antiquiteiten in ontvangst te hebben genomen. True staat samen met de Amerikaanse kunsthandelaar Robert Hecht in Rome terecht voor kunstsmokkel. Het Getty betaalt hun verdediging.