Istanbul al in 2010 bij Europa

En de Culturele Hoofdstad van Europa 2010 wordt… Istanbul. Huh? Ligtistanbul.jpg dat niet in Turkije? En duurt het niet nog minstens vijftien jaar voordat dat land lid wordt van de Europese Unie? Als het dat ooit wordt, waar het momenteel niet echt op lijkt. Het is geen grap. Vandaag wezen de EU-ministers van Cultuur drie steden aan die zich in 2010 culturele hoofdstad mogen noemen: Essen (Duitsland), Pécs (Hongarije) én Istanbul. Wordt Turkije plotseling heel snel lid van de unie? Neehoor. Maar een tijdje geleden al is besloten de regels voor aanwijzing van culturele hoofdsteden te verruimen. Ook plaatsen buiten de EU mogen meedoen. Sibiu (Roemenië) was de eerste stad die profiteerde. Maar in 2007, wanneer Sibiu culturele hoofdstad wordt, zal Roemenië al zijn toegetreden, zo is inmiddels duidelijk. Over Stavanger (Noorwegen, 2008) doet natuurlijk ook niemand moeilijk. Maar Turkije? Van mij mogen de Turken erbij komen, maar zo denkt niet iedereen er over. Helaas was CDA-minister Maria van der Hoeven er vandaag niet bij, dus ik kon haar niet om commentaar vragen.
What’s next? Minsk 2011?