Houseklassiekers als anticonceptiemiddel

cd punkfunk

ESG, Come Away With ESG

Soul Jazz, distr. Munich

****

ESG werd bijna per ongeluk vlaggendrager van het New-Yorkse, percussieve punkfunk-geluid van begin jaren tachtig. De zusjes Scroggins groeiden op in de South Bronx, een ruige buurt waar allerlei verleidingen en gevaren op de loer liggen. Daarom kocht ma Scroggins allerlei muziekinstrumenten voor haar kroost, opdat ze niet in de problemen kwamen of, zeg, voortijdig zwanger raakten.

Al snel vonden de zusjes, versterkt met een buurjongen, zichzelf terug op het snijvlak van hiphop, dansmuziek, avantgarde en postpunk. Ze hebben twee van de meest gesampelde nummers op hun naam staan: de oersimpele baslijn van Moody vormt het fundament van menige vroege houseklassieker en de sirene aan het begin van UFO dook al snel op in talloze hiphop-krakers.

ESG is, versterkt met enkele dochters, weer in actie, met de lichtelijk teleurstellende cd Keep On Moving als meest recente wapenfeit. Beter is het om Come Away With ESG,de recente heruitgave van ESG’s debuutalbum uit 1983 ter hand te nemen. Met de bas als ruggengraat en een woud aan polyritmische percussie speelt de groep simpele, uitgeklede en toch aanstekelijke liedjes die het vooral van een sterke groove moeten hebben.

Dansen! is de boodschap, en dansen zullen we doen op deze schetsmatig opgezette werkjes die juist aan dat onaffe karakter hun charme en invloed ontlenen.

Jacob Haagsma