Hoge VN-functionaris spreekt voor het eerst met Joseph Kony

Rikwangba. Jan Egeland, hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties, heeft gisteren een korte ontmoeting gehad met de leider van het Verzetsleger van de Heer (LRA) Joseph Kony. De ontmoeting, diep in de jungle van Zuid-Soedan, was bedoeld om de vredesbesprekingen tussen de regering van Oeganda en de LRA vlot te trekken. Nooit eerder kreeg Kony bezoek van zo`n hoge internationale functionaris. VN-gezant Egeland sprak in totaal tien minuten met Kony en vroeg hem een gebaar te maken door vrouwen en kinderen vrij te laten die hij gevangen zou houden. Maar Kony ontkende dat hij kinderen zou vasthouden. ”We hebben hier alleen maar strijders”, aldus Kony die door het Internationale Strafhof in Den Haag gezocht wordt wegens misdaden tegen de menselijkheid. Kony weigert concessies te doen voordat de aanklacht tegen hem en andere leiders van het LRA wordt ingetrokken. Sinds deze zomer is tussen de Oegandese regering en de LRA een bestand van kracht.