Henin na WK-titel ook ’s werelds nummer een

Justine Henin-Hardenne heeft in Madrid de officieuze wereldtitel veroverd. In de finale van de WTA Championships, een toernooi waarvoor de beste acht speelsters van het afgelopen tennisseizoen waren geïnviteerd, versloeg de 24-jarige Waalse de Française Amélie Mauresmo met 6-4 en 6-3. Ook bij een nederlaag had Henin het jaar, net als in 2003, afgesloten als nummer één van de wereldranglijst.

Henin-Hardenne speelde door blessures niet zoveel wedstrijden als haar belangrijkste concurrenten, maar als er om de aansprekende trofeeën werd gestreden, was ze erbij. Ze stond in de finales van alle vier grandslams, van het landentoernooi om de Fed Cup en van de WTA Championships. Behalve gisteren in Madrid won ze begin juni in Parijs op Roland Garros. Mauresmo versloeg haar tijdens de Australian Open en op Wimbledon, de Russin Maria Sjarapova was beter in de finale van de US Open. In het toernooi om de Fed Cup verloor Henin eind september met België de eindstrijd van Italië doordat zij in het beslissende dubbelspel geblesseerd moest opgeven.

In de finale tegen Mauresmo en een dag eerder in de halve finale tegen Sjarapova liet de frêle Henin-Hardenne zien waartoe ze in staat is als ze nagenoeg fit is: tot hoogstaand tennis. Vooral haar befaamde enkelhandige backhand was weer goed voor veel punten. „Mooier dan dit kan het bijna niet worden”, zei Henin-Hardenne. „Vooral omdat het er lang naar uitzag dat ik niet eens kon meedoen aan dit toernooi.” In Madrid hervatte ze de competitie na een revalidatie van tweeënhalve maand. „Ik wist dat ik agressief moest spelen en dat heb ik gedaan. Het is een mooi jaar voor me geweest en ik ben dan ook erg tevreden.”

In Shanghai begonnen de mannen aan hun seizoensslot. Roger Federer, de nummer één van de wereld, won zijn eerste groepswedstrijd. Hij versloeg de Argentijn David Nalbandian met 3-6, 6-1 en 6-1. Vorig jaar verloor Federer in Shanghai nog in de finale van Nalbadian. Ook Andy Roddick won zijn openingspartij. Hij bedwong de Kroaat Ivan Ljubicic met 6-4, 6-7 en 6-1.

Op een aanzienlijk lager niveau bemachtigde het Nederlandse talent Robin Haase zijn eerste aansprekende toernooizege. De negentienjarige Hagenaar, die in september tegen Tsjechië zijn Davis-Cupdebuut maakte, schreef een challenger in Nashville op zijn naam. Hij versloeg in de finale de Deen Kristian Pless in twee sets: 7-6 en 6-3. Haase had dit jaar al drie keer eerder de halve finale bereikt van een challenger, in Como, Saransk en Sint Petersburg.