Guerrilla’s van PSV krijgen Arena stil

PSV won gisteren in de Arena de nationale topper tegen Ajax (1-0).

De ploeg uit Eindhoven neemt de koppositie over van de Amsterdamse club.

PSV’er Arouna Koné (midden) in duel met Thomas Vermaelen. Rechts Johnny Heitinga. Foto Michael Kooren Amsterdam, AJAX PSV 0-1. 12-11-2006, Eredivisie 2006. foto Michael Kooren. Kone mist in de laatste minuten DE Kans om PSV op 0-2 te zetten. links Vermalen rechts Heitinga. Kooren, Michael

Het was gistermiddag tegen half drie zo stil in de Arena dat je vanaf de tweede ring de PSV-spelers kon horen juichen toen arbiter Jan Wegereef een einde maakte aan de nationale voetbaltopper. De teleurstelling was natuurlijk groot bij de aanhang van Ajax. De ploeg van trainer Henk ten Cate kon terugzien op een voortreffelijke eerste helft, speelde de laatste twintig minuten met een man meer door een rode kaart van Edison Méndez, maar stond uiteindelijk toch met lege handen. De guerrilla’s van PSV waren weer eens erg effectief geweest.

Het duel van de waarheid over de krachtsverschillen tussen de twee titelkandidaten pakte zo uit in het voordeel van de landskampioen. Ajax mist nog de volwassenheid en het raffinement van PSV. In de eerste helft was Ajax de Brabantse rivaal op vrijwel alle fronten de baas. Door het baltempo hoog te houden, de linies dicht op elkaar te laten aansluiten en de grote technische vaardigheden, had PSV weinig in te brengen.

Ten Cate verraste zijn collega Ronald Koeman bovendien met een tactische ingreep. Hij liet – zonder backs – drie verdedigers (Jaap Stam, Thomas Vermaelen en Zdenek Grygera) tegen de twee PSV-spitsen Jefferson Farfán en Arouna Koné opereren, terwijl Johnny Heitinga op het middenveld Ibrahim Afellay afstopte. Daardoor werd de opbouw van PSV behoorlijk ontregeld.

Maar de suprematie van Ajax bleef beperkt tot het strafschopgebied. Rondom het doel van keeper Gomes, lieten Manuel Da Costa en Alex weinig toe. Het leek of Ajax-spits Klaas Jan Huntelaar zijn dag niet had. De PSV-verdedigers zorgden ook wel dat hij nauwelijks aan voetballen toekwam. Ten Cate: „Klaas Jan zit in een moeilijke fase. Maar hij heeft zoveel kwaliteiten dat hij er wel weer bovenop komt.”

De trainer van Ajax sprak achteraf van „fantastische leermomenten”. Het was hem opgevallen dat zijn team belangrijke vorderingen maakt. „We zijn alleen nog niet zo goed om een tegenstander als PSV op de knieën te krijgen.” Het is echter de vraag hoeveel rek er nog in het huidige Ajax zit. Datgene zal toch bepalend zijn voor de titelrace. PSV bevestigde gisteren over een betere defensie te beschikken dan Ajax. En van spitsen als Farfán en Koné gaat vrijwel altijd dreiging uit.

Toch wilden aan de zijde van PSV Phillip Cocu en Ronald Koeman geen vergaande conclusies trekken. „We deden niet voor elkaar onder”, zei de aanvoerder. „De verschillen zijn heel klein”, meende de trainer. „In de eerste helft was Ajax duidelijk de betere ploeg. Wij zijn iets meer volwassen.”

Dat laatste openbaarde zich in de tweede helft. Een vrije trap van Méndez werd door Simons van dichtbij ingekopt. PSV is sterk in spelhervattingen. Zo’n tien minuten eerder had Jan Kromkamp een andere vrije trap van Méndez rakelings over gekopt. Toen de speler uit Ecuador met een tweede gele kaart wegens het wegtrappen van een bal werd weggestuurd – daarin was PSV dan niet zo volwassen – gaf Ten Cate niet meteen extra gas. Hij wisselde eerst nog Huntelaar voor Rosenberg (een spits voor een spits), terwijl Koeman Farfán naar de kant had gehaald voor Jason Culina (een middenvelder in plaats van een spits). Pas acht minuten voor tijd stapte Nicolae Mitea in het veld voor Gabri (een aanvaller voor een middenvelder) en kon Ajax op papier wat meer druk zetten. Ten Cate gaf achteraf ruiterlijk toe dat „het misschien beter was geweest Huntelaar te laten staan.” Maar ook met een aanvaller extra wist Koné nog bijna de marge te vergroten. De Ivoriaan schoot in de slotfase op de paal.

De aanpak van Ajax in de slotfase was voor Ten Cate een bevestiging dat zijn team nog kan en moet groeien. In plaats van de vleugels te benutten probeerde Ajax door het midden een doelpunt te forceren. En daar was PSV ondanks de numerieke minderheid heer en meester. „Ik heb als een gek staan schreeuwen, maar het hielp niets”, aldus Ten Cate. De Ajax-trainer besefte dat er dit seizoen niet zoveel mogelijkheden meer zijn om afstand te nemen van PSV. „De drie topclubs (Ajax, AZ en PSV, red.) kunnen alleen punten verspelen tegen elkaar en de subtop, de rest is te zwak.” Vandaar dat collega Koeman tevreden constateerde: „De resultaten in de onderlinge duels van de topdrie wegen zwaarder dan andere jaren.”

    • Erik Oudshoorn