Gevechten in Somalië bereiken Puntland

Mogadishu. Zware gevechten zijn gisteren uitgebroken tussen milities van de islamitische rechtbanken en milities uit de semi-autonome regio Puntland in Centraal-Somalië. De islamitische milities namen de strategisch gelegen stad Bandiradley op de grens met Puntland in. ”De gevechten gaan door en we achtervolgen de troepen van Puntland”, zei Mohamed Mahmud Agaweyne, een woordvoerder van de islamitische rechtbanken. De gevechten werden bevestigd door een kolonel van de militie uit Puntland. Die regio heeft nauwe banden met Ethiopië en verzet zich tegen de opmars van de islamitische rechtbanken. Experts waarschuwen dat Somalië een slagveld kan worden voor buurlanden Ethiopië en Eritrea. Ethiopië steunt de interim-regering van Somalië en Eritrea steunt de islamitische rechtbanken. Uit een vertrouwelijk VN-rapport dat in handen is van persbureau AP blijkt dat er 6.000 tot 8.000 Ethiopische en 2.000 militairen uit Eritrea in Somalië zijn. Beide landen ontkennen dit.