Fransen boos over logo

Sorry, ik moet nog één keer terugkomen op het verjaardagslogo voor de EU.samen.jpg Het leek zo eenvoudig: volgend jaar viert Europa het feit dat vijftig jaar geleden het Verdrag van Rome werd getekend, zeg maar het begin van de Europese eenwording. Vorige maand schreef ik een blog over het logo dat werd ontworpen voor dat feestje. Nu meldt EU Observer dat Frankrijk een officiële klacht heeft ingediend tegen het ontwerp.
Hoeveel kan er mis gaan aan een logo? Wel, het uitverkoren ontwerp bestaat uit tekst (‘Together’). Die moet nu natuurlijk worden vertaald in alle 23 officiële talen van de EU. Een slecht idee, vindt de Franse minister van Europese Zaken Catherine Colonna die erover een brief schreef aan voorzitter Barroso van de Europese Commissie. ,,Het logo creëert een probleem”, laat ze hem weten. ,,De boodschap van Europese eenheid zit er niet in, omdat elk logo er anders uit zal komen te zien.”
De Franse filosofe Barbara Cassin merkte eerder al op in Le Monde dat het logo te veel op dat van Google lijkt met een ‘r’ in een rondje: het symbool van een commercieel product, iets wat Europa juist níet zou moeten zijn. Andere Franse commentatoren wezen er op dat EU-instellingen alleen de Engelse versie van het logo op hun websites gebruiken, ten onrechte natuurlijk in hun ogen. En Duitsland, dat volgend half jaar voorzitter is van de EU, zal het logo voor de meeste festiviteiten niet gebruiken. De Duitsers geven de voorkeur aan hun eigen voorzitterslogo, dat volgende maand wordt onthuld. Voor wie er niet genoeg van krijgt: hier kun je het officiële logo in alle talen bekijken.