Filmschurk Palance overleden

** FILE ** Jack Palance is seen in this undated file photo on the set of "City Slickers". Palance, the craggy-faced menace in "Shane," "Sudden Fear" and other films who turned successfully to comedy in his 70s with his Oscar-winning self-parody in "City Slickers," died Friday, Nov. 10, 2006. Palance died of natural causes at his home in Montecito, Calif., surrounded by family. He was 87. (AP Photo) Associated Press

Acteur Jack Palance, gespecialiseerd in sinistere westernrollen, is vrijdagavond op 87-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Montecito, Californië. Palance beleefde zijn hoogtijdagen in de jaren ’50, toen hij twee jaar achtereen werd genomineerd voor een Oscar voor beste mannelijke bijrol. In 1952 voor de film Sudden Fear, in 1953 voor Shane, de film die de man met de dichtgeknepen ogen voorgoed tot schurk bestempelde.

Palance werd als Vladimir Palaniuk – zijn ouders waren afkomstig uit de Oekraïne – geboren in 1919 in een mijnwerkersdorpje in Pennsylvania. Palance had een carrière als mijnwerker, professioneel bokser en gevechtspiloot achter de rug toen hij zich meldde bij de acteursopleiding van Stanford Universiteit in Los Angeles.

Palance was een method-actor, maar de films waarin hij speelde hadden vaak genoeg aan zijn fysiek, zijn lange dunne gestalte leunend tegen een paal of een muur, zijn ogen als streepjes onder donkere wenkbrauwen – alles in zijn uiterlijk suggereerde gevaar. In de bijna honderd filmrollen die hij zou spelen, was hij een martial-arts expert (Kill a Dragon, 1967), magiër (The Silver Chalice, 1954), zakenman (Flor de Mayo, 1959), Fidel Castro (Che!, 1969) en een gangsterbaas in de versie van Batman uit 1989.

Zijn laatste hoofdrol speelde Palance in 1999, als archetypische schurk: Long John Silver in de zoveelste remake van Treasure Island.