Egeland praat met Oegandese rebellen

Jan Egeland, hoofd humanitaire hulp bij de Verenigde Naties, is gisteren met lege handen teruggekomen van een ontmoeting met de Oegandese rebellenleider Joseph Kony. Egeland sprak met Kony in Ri-Kwangba, een van de plaatsen in Zuid-Soedan waar strijders van Kony’s Verzetsleger van de Heer (LRA) zich volgens een afspraak met de Oegandese regering moeten verzamelen gedurende vredesbesprekingen in Juba.

De VN ondersteunen de onderhandelingen met onder andere voedsel voor LRA-strijders in de verzamelplaatsen. Egeland wilde van Kony de toezegging dat vrouwen en kinderen die door de rebellen worden vastgehouden onmiddellijk worden vrijgelaten. Kony, die onder andere berucht is wegens de inzet van kindsoldaten en gezocht wordt door het Internationale Strafhof, wees die eis van de hand. „We hebben geen kinderen. We hebben alleen strijders. Er zijn geen gewonden.”

De ontmoeting tussen de VN-functionaris en de LRA-leiding (ook tweede man Vincent Otti was aanwezig) was hoogst uitzonderlijk. Het Strafhof, dat vorig jaar oktober arrestatiebevelen uitvaardigde tegen vijf LRA-kopstukken, slaagt er maar niet in om de mannen te pakken te krijgen, ook niet met de hulp van Interpol. Egeland benadrukte voorafgaand aan het tien minuten durende gesprek dat hoewel de VN het Strafhof steunen, de twee organisaties onafhankelijk van elkaar opereren. Otti herhaalde gisteren de eis van de LRA-leiding dat zij pas zal deelnemen aan de gesprekken in Juba als de arrestatiebevelen worden ingetrokken. (Reuters, AP, BBC)