een weekeinde vol voetbal

FC Twente maakte tegen FC Groningen zijn 2.200ste doelpunt sinds de invoering van het profvoetbal. De treffer kwam op naam van Kennedy Bakircioglü en was slechts een van de zeven die het elftal van trainer Fred Rutten liet noteren tegen de Groningers: 7-1. Voor Twente doelman Sander Boschker (36) was het extra feest. Hij speelde zijn 424ste wedstrijd voor de club en verbeterde daarmee het record van Epi Drost.

Giovanni van Bronckhorst is niet beschikbaar voor de oefeninterland tegen Engeland, woensdag in de Amsterdam Arena. De verdediger van Barcelona heeft een lichte achillespeesblessure. Tim de Cler (AZ) is als vervanger opgeroepen.

De geplaagde trainer Wiljan Vloet heeft weer wat krediet bij Sparta opgebouwd. Zijn ploeg won op het Kasteel de degradatiekraker tegen ADO Den Haag: 2-1. Verdediger Danny Schenkel besliste het duel twee minuten in blessuretijd met een kopbal, waardoor zijn ploeg de laatste plaats overdeed aan ADO. „We staan nog steeds onderin”, sprak Vloet. „Elke wedstrijd blijft een finale. Ik ga dan ook alleen door met jongens die dat beseffen.”

Feyenoord behaalde in Tilburg zijn vierde competitiezege op rij. De Fin Jonas Kolkka en Danny Buijs leverden met ieder twee goals een belangrijke bijdrage aan de 5-3 overwinning op Willem II. Dwight Tiendalli kreeg halverwege de tweede helft rood wegens vermeend hands.

Gary Neville mist vermoedelijk het oefenduel tussen Nederland en Engeland, in Amsterdam. Bij de verdediger van Manchester United speelde in de competitiewedstrijd bij Blackburn Rovers (0-1 winst, dankzij een goal van Louis Saha) een slepende kuitblessure op. Hij werd tijdens de rust gewisseld.

Chelsea bleef door een 4-0 overwinning op Watford tweede achter Manchester United. Didier Drogba hielp Chelsea met drie goals aan de zege. Behalve de Ivoriaan scoorde ook de Oekraïner Andrei Sjevtsjenko, die na 65 minuten werd vervangen door Arjen Robben. Drogba is de nieuwe topscorer in de Premier League, met acht treffers.

Robin van Persie had een belangrijk aandeel in de 3-0 winst van Arsenal op Liverpool. Hij bereidde doelpunten van Kolo Touré en William Gallas voor. Mathieu Flamini opende de score. Bij Liverpool, ver achterop geraakt in de strijd om de titel, speelde zowel Dirk Kuijt als Boudewijn Zenden.

Koploper in de Primera Division Sevilla kwam in de uitwedstrijd tegen Racing Santander niet verder dan 0-0. Ruud van Nistelrooy eiste een hoofdrol voor zich op tijdens Real Madrid-Osasuna (4-1). Van Nistelrooy maakte alle Madrileense treffers. Hij voert de topscorerslijst aan met acht goals, samen met Sevilla’s Frederic Kanoute and Zaragoza’s Diego Milito.

Middenvelder Lionel Mathis van Auxerre heeft na een ongelukkige botsing met doelman Ulrich Ramé van Bordeaux een scheenbeen gebroken. Hij is ten minste drie maanden uitgeschakeld. Het duel tussen beide clubs eindigde zaterdag in 0-0. Koploper in Frankrijk blijft Olympique Lyon.

AC Milan leed zaterdag zijn vierde competitienederlaag in vijf duels. De ploeg van Clarence Seedorf ging onderuit tegen AS Roma, 1-2. Milan staat na 11 speelronden nog altijd op 7 punten, mede door de aftrek van 8 punten wegens betrokkenheid bij het fraude schandaal in Italië. Francesco Totti was de grote man bij Roma, hij maakte beide goals.

Juventus is nog twee punten verwijderd van de koppositie in de Italiaanse Serie B. De wegens fraude gedegradeerde club uit Turijn won zaterdag met 2-0 van Pescara. De Tsjech Pavel Nedved maakte beide treffers.

Helsingborg, de club van voormalig Feyenoorder Henrik Larsson, speelt volgend jaar in het toernooi om de UEFA Cup. Door een 2-0 zege op Gefle in de finale won Helsingborg de Zweedse beker. Luton Shelton en Babis Stefanidis maakten de doelpunten, Larsson was uitblinker.

VfB Stuttgart heeft de koppositie veroverd in de Bundesliga. De ‘Schwaben’, wonnen op bezoek bij het laag geklasseerde Hannover 96 met 2-1 en kwamen daarmee op 24 punten uit twaalf duels, één punt meer dan Werder Bremen en Schalke 04. Thomas Hitzlsperger en Cacau bezorgden Stuttgart de vierde zege op rij. Hitzlsperger moest kort voor het einde met tweemaal geel naar de kant.