Een slimmere afstandsbediening

gigaremote.jpgBlu-Ray, HD-DVD, SACD en HDTV: terwijl de elektronische wereld telkens nieuwe technieken uit de hoed tovert, blijft de afstandsbediening achter. Al decennia lang zitten we te prutsen met te kleine knopjes, die bij elk apparaat op een andere plek lijken te zitten.

Natuurlijk, er zijn handige combinatieremotes (universele apparaten met ontelbare knoppen die alle elektronica in je huiskamer aansturen) en uitgebreide afstandsbedieningen die zoveel kunnen dat ze zelf op een televisie gaan lijken. Of – als je je afstandsbedieningen regelmatig kwijtraakt tussen de kussens van de bank - deze gigantische remote die je als een beiaardier moet bedienen (zie foto boven).
hebbuh1311.jpgMaar zappen kan een stuk slimmer, vindt het Amerikaanse bedrijf Hillcrest Labs. Hun Loop is een ring met slechts twee knoppen, waarmee je al gebarend door driedimensionale tv-menu’s wandelt. Een soortgelijke techniek vind je ook bij spelcomputers als de Nintendo Wii, die volgende week uitkomt.Afbeelding_4.png
Hillcrest Labs noemt zijn techniek FreeSpace 3D-pointing en volgens kenners wordt dit het nieuwe zappen: met deze ring (de grappen over Lord of the Rings zijn niet van de lucht) gooi je een flauwe serie met een wegwerpgebaar aan de kant. Hopelijk is een geïrriteerde ‘schiet eens op’-beweging genoeg om door de commercials heen te spoelen.

Momenteel is het product nog in ontwikkeling en is Hillcrest labs nog op zoek naar financiers voor een marktlancering. Dat betekent dat de Loop pas in de loop van 2007 beschikbaar zijn. Ongetwijfeld als eerste in de VS, waar de couch potatoes wel aan wat beweging toe zijn.

    • Marc Hijink