Een onbegrijpelijke judoscore

Judoka Margot Wetzer (-63) verloor de finale bij de NK, na een beslissing waar ze niets van begreep.

Een veelbesproken finale bij het Nederlands kampioenschap judo voor vrouwen in het Topsportcentrum Rotterdam was die in de gewichtklasse tot 63 kilogram tussen Margot Wetzer en Elisabeth Willeboordse, die favoriet was bij afwezigheid van Daniëlle Vriezema. Willeboordse won zaterdag door een score die niet door iedereen langs de mat werd geconstateerd. Zilveren-medaillewinnares Wetzer was zo overtuigd dat de hoofdarbiter fout zat, dat zij even weigerde de mat te verlaten. De 21-jarige judoka wil over twee weken een medaille halen bij de EK tot 23 jaar, waar ze vorig jaar brons won.

Kun je het moment terughalen?

Margot Wetzer: „We zaten in de golden score, de verlenging waarbij de eerst scorende judoka wint. Ik maakte een aanval waarbij we allebei op de grond vielen. Ik had het idee dat zij een beetje op haar schouder viel. De scheidsrechter kende een score toe, maar die was niet voor mij. Ik kon het niet geloven. Zij maakte geen aanval en nam die van mij niet over. In eerste instantie ben ik op de mat blijven staan. Ik dacht dat de scheidsrechters nog zouden overleggen, maar die liepen meteen weg. Bij twijfel komen ze normaal even bij elkaar. Ik snapte het niet en mijn coach Tom Essink ook niet. Ik heb de beelden later op tv gezien en vind nog steeds dat ik scoorde, ook al was het moeilijk te zien. Na de partij heeft niemand mij kunnen uitleggen waarom zij won, dan voel je je een beetje bestolen. Hopelijk kan ik in de toekomst alsnog een keer winnen.”

Wat is een gouden medaille bij een NK waard na alle afzeggingen, zoals in jouw klasse door Vriezema?

„Daar kun je niet veel over zeggen. Daniëlle was natuurlijk een belangrijke concurrent geweest, maar zij is geblesseerd. Iedereen die heeft afgezegd, deed dat volgens mij met een goede reden.”

Wat verwacht je na het EK van de nationale concurrentiestrijd?

„Ik zal het moeten opnemen tegen Willeboordse. Ik heb haar niet meer gesproken na de NK, maar wat kan zij eraan doen? De score was niet haar beslissing, maar die van de scheidsrechter. Er komen gelukkig meer mogelijkheden me met haar te meten.”