Een echte hattrick voor Ruud ‘Van Gol’

Veel doelpunten in het afgelopen weekeinde. Een seizoenrecord, 37, in Nederland en vier van Ruud van Nistelrooy in Spanje.

Een paar uur voordat bondscoach Van Basten ten einde raad Clarence Seedorf opriep voor de oefenwedstrijd van woensdag tegen Engeland, toonde Ruud van Nistelrooy met Real Madrid in de uitwedstrijd tegen Osasuna dat hij nog altijd een trefzekere spits is. In Pamplona nam de 30-jarige aanvaller, die in onmin leeft met Van Basten, alle vier gemaakte Real-doelpunten voor zijn rekening. Real won met 4-1 en staat nu derde in de Spaanse eredivisie, drie punten achter Barcelona dat met 3-1 (twee treffer Ronaldinho) Zaragoza versloeg, en Sevilla.

Van Nistelrooy plaatste zich door zijn vier treffers aan de kop van de topscorerslijst, samen met Ronaldinho, Milito van Zaragoza en Kanouté van Sevilla. ‘Van Gol’, zoals de Spaanse kranten hem noemen, maakte een échte hattrick (drie ononderbroken doelpunten in één helft). Eerder dit seizoen, tegen Levante, scoorde hij al eens driemaal. Met acht doelpunten in acht wedstrijden benadert hij nu het nog unieke moyenne dat hij in het seizoen 1999/2000 bij PSV haalde. Vooral de laatste treffer in Pamplona was van grote schoonheid. Hij schoot vanaf de punt van het strafschopgebied de bal in de verre hoek.

Een andere prominente, niet door Van Basten geselecteerde spits, Roy Makaay, speelde een redelijke wedstrijd met Bayern München (3-2 zege bij Bayer Leverkusen). Hij gaf de pass waaruit Salihamidzic de score opende, maar miste een kwartier voor het einde voor open doel. Bayern staat nu vierde, vier punten achter de nieuwe leider VfB Stuttgart, dat Werder (3-1 verlies tegen Borussia Dortmund) passeerde.

De wel geselecteerde spits Dirk Kuijt speelde met Liverpool een kansloze wedstrijd tegen Arsenal, dat met 3-0 won. De verdedigers Gallas en Touré hadden om beurten geen kind aan de ijverige Nederlander die technische tekortkomingen vertoonde tegen de technisch superieure ploeg uit Londen. Touré en Gallas scoorden beiden, evenals Flamini. Arsenal (zonder Engelsen) speelde in het Emirates stadion weer prachtig, technisch voetbal met snelle combinaties, met Thierry Henry als de grote uitblinker en Robin van Persie als diens levensblije secondant.

Doelpunten vielen er vooral in de Nederlandse eredivisie: 37 in 9 wedstrijden, waarvan zondag 26 in 5 wedstrijden. Dat is een seizoenrecord. Op de eerste dag werd 36 maal gescoord. Het record aller tijden dateert van 31 augustus 1958, 51 doelpunten in één speelronde. In de score van afgelopen weekeinde hadden FC Twente (7-1 tegen FC Groningen), Feyenoord (5-3 in Tilburg op Willem II), AZ (5-0 winst op Heracles) en Vitesse (4-2 winst op FC Utrecht) een groot aandeel. Bij Twente was er een hoofdrol voor de 19-jarige debutant Sergio Zijler, vorig jaar nog met A1 van Ajax kampioen, geboren in Rotterdam. De kleine rechterspits draaide de Groningse verdediging voortdurend dol, scoorde tweemaal en speelde ook een rol bij de voorbereiding van andere Twentse doelpunten. Zijler mocht van Twente-coach Fred Rutten na afloop uit voorzorg niet voor de tv-camera’s zijn euforie tonen.

In Tilburg leek Feyenoord op een gemakkelijke, grote overwinning af te stevenen. Tien minuten na rust leidde de ploeg met 3-0. Willem II vocht zich terug naar 3-2, maar moest uiteindelijk de winst aan Feyenoord laten. Buijs en Kolkka scoorden ieder tweemaal in een slechte wedstrijd, die werd ontsierd door twee arbitrale fouten. Willem II werd bij een 1-0 achterstand een strafschop onthouden en Feyenoord-verdediger Tiendalli kreeg een kwartier voor tijd bij de stand 5-2 een rode kaart omdat hij hands in het strafschopgebied zou hebben gemaakt. Scheidsrechter Van Hulten gaf na het bekijken van de videobeelden toe dat hij in beide gevallen een foutieve beslissing had genomen.

De doelpuntenmachine van AZ draaide zaterdagavond in het DSB-stadion weer op volle toeren tegen Heracles. Na 12 wedstrijden heeft de ploeg van coach Van Gaal 38 keer gescoord. Ditmaal maakten Arveladze (tweemaal), Koevermans, Schaars en De Zeeuw de doelpunten. Koevermans staat in totaal op 8, Arveladze op 6, Schaars op 5, De Zeeuw en Dembélé op 4. Uitblinker was de Belg Martens.

Vitesse won eindelijk weer eens in het Gelredome, met 4-2 van FC Utrecht. In de fase dat Utrecht bij een 3-2 achterstand op weg leek naar de gelijkmaker, maakte Vitesse de beslissende goal. Topscorer Lazovic liet zich slim over het uitgestoken been van een verdediger vallen en versierde daarmee een strafschop, die hij zelf benutte.

    • Guus van Holland