de stemming

D66: reken je rijk

Dertig procent van de Nederlanders stemde ooit D66. Met die campagneslogan is D66-lijsttrekker Alexander Pechtold dezer dagen op tournee. De leus prijkt op de onvermijdelijke campagnebus en op duizenden ansichtkaarten die Pechtold verspreidt.

Dertig procent? Dat zou betekenen dat D66 ooit 45 van de 150 zetels zou hebben bezet in de Tweede Kamer. Nu was er een periode (1994 om precies te zijn) dat D66 fors hoger stond dan nu, op 24 zetels. Maar dat is nog geen 45.

Fractievoorlichter Roy Kramer heeft wel een verklaring: „Het gaat over meer verkiezingen dan één.” Aha, het is cumulatief, alle uitslagen sinds 1966 bij elkaar opgeteld? „Nee, maar van het totale electoraat heeft 30 procent wel eens op D66 gestemd”, zegt Kramer. Dat blijkt uit kiezersonderzoek. „We willen ermee aantonen dat D66 een hele brede beweging is.”

In het verkiezingsprogramma halen de democraten eenzelfde truc uit. Daarin staat dat de partij vijf miljard euro uittrekt voor onderwijs. Maar dat is voor twee kabinetsperiodes, niet voor één.

Campagne-advies aan PvdA en CDA: tel volgens D66. Druk ansichtkaarten en besticker een bus met de tekst: Ooit stemde 1.500 procent van u CDA (of PvdA). (EK)

Beroofd van cadeau

Wie op visite gaat, neemt een cadeautje mee. Dat deed Rita Verdonk ook toen ze gisteren ‘op visite’ was bij het COC, de belangenvereniging van homoseksuelen. Verdonk, nummer 2 voor de VVD: „Ik heb een cadeautje meegenomen. En niet zomaar een cadeautje wat iedereen op zondag krijgt. Nee. Zeven. Honderd. Duizend. Euro.” Met het geld mag het COC een campagne voeren om homoseksualiteit beter geaccepteerd te krijgen bij met name allochtonen.

Verdonk oogstte applaus met het cadeautje, maar D66 is nu boos. Het geld was door het kabinet vrijgemaakt naar aanleiding van een amendement van D66. „Verdonk is ermee aan de haal gegaan”, zei Kamerlid Bakker (D66) vanmorgen. Hij waarschuwde ervoor dat Verdonk dubbele signalen afgeeft. De minister wilde homoseksuele asielzoekers uit bijvoorbeeld Iran of Irak terugsturen, terwijl ze daar grote risico’s lopen. De Kamer wist dat uiteindelijk te voorkomen, „anders hadden we ze kunnen zien hangen”, aldus Bakker. „Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen”. (EK)