CDA: Pal voor Limburg

Vooraf had Everardus de Jong, hulpbisschop van Roermond, gezegd dat hij misschien wel op het CDA wilde stemmen, maar dat hij de christen-democraten te weinig over thema’s als gezin en ethiek hoorde. Na afloop van de ‘Thuis in Limburgdag’, een gezinsdag voor Limburgse CDA’ers in een zaal in het dorp Herten, zei De Jong dat hij een „positief gevoel” had gekregen over het CDA. Lijsttrekker Jan Peter Balkenende, gespeeld euforisch: „Hóórde u dat, mensen? Hij heeft een pósitief gevoel!”

Het CDA liet gisteren in Limburg een stevig conservatief geluid horen. De partij had er een grote campagnedag van gemaakt, bedoeld om de traditioneel ingestelde Limburgers gerust te stellen. Hulpbisschop De Jong kreeg gelijk van CDA-fractievoorzitter Verhagen toen hij zich beklaagde over „vrouwen op de televisie die je ’s avonds uitnodigen om te bellen”. Verhagen: „Wij werden weggehoond toen we het tijdstip van televisieprogramma’s ter discussie stelden.” Maria van der Hoeven, nummer drie op de lijst, bracht nog maar even in herinnering dat het CDA ook de partij is van de eigen verantwoordelijkheid: „Je hóeft niet te kijken.”

Het CDA is tegen de bouw van een nieuwe grote seksclub boven de snelweg A4. „En wij willen geen flitsscheidingen.” Everardus de Jong leek overtuigd, al blijft hij boos dat het CDA de opheffing van het bordeelverbod niet heeft teruggedraaid. Premier Balkenende noemde het CDA in een toespraak „de enige echte gezinspartij”. In gezinnen, zei hij, kunnen „liefde, aandacht, zorg en respect” groeien. Coffeeshops wil hij uit de buurt van scholen weren.

Limburgse kiezers houden van een conservatief CDA. Maar ze houden ook van een Limburgs CDA. Limburgers weten elkaar te vinden als er iets voor de regio moet gebeuren, zei Van der Hoeven. „We hebben allemaal blackberries.” Zo kampt de schutterij met grote problemen door Haagse wapenwetten. In Herten mochten ze nog een keer pleiten voor hun voortbestaan. Verhagen: „Ze staan voor de cultuur en traditie van deze streek. Daar sta ik pal voor.” Een overtuigde Balkenende richtte het woord tot de nieuwe minister van Justitie, Hirsch Ballin. „Ernst, doe er wat aan!” (GV)

Bijdragen: Egbert Kalse en Guus Valk