Brithop die nog bij zijn mamma op de bank slaapt

CD Rap

Ty , Closer

Big Dada

**

In de rommelig ingerichte kelder van de Britse rapper Ty hangt een jongen op de bank met een PlayStation-controller in zijn hand en een gedoofde joint in zijn mondhoek. Hij beweegt zijn hoofd traag op de lome bassen die door de bedompte kelder echoën terwijl Ty over een verwarrende en claustrofobische chaos van geluiden klaagt dat hier nog nooit iemand een raam heeft opengezet.

Ook op zijn derde album is Ty nog steeds geen rapper die het standaardbeeld oproept van tochtige straathoeken en puisant ingerichte wansmaakvilla’s. De Brit-hop van Ty slaapt nog bij zijn moeder op de bank. Alles wordt zo eenvoudig mogelijk gehouden. De met een ironische klank gerapte teksten zijn soms zelfs zo simpel dat het lijkt alsof Ty de luisteraar voor de gek wil houden: „Everybody wants to be the best in the world,

I just really wanna have sex with my girl. Maybe have a baby, maybe name her Pearl…”

Ook muzikaal blijven alle toeters en bellen achterwege. De beats zijn gevarieerd, van zwaar en loom naar stotterend en hectisch, maar zijn bijna allemaal schaars ingekleurd. Een goed geplaatst akkoord hier, een effectje daar, een staccato synthesizer en een warme baslijn en, hóp, we hebben weer een funky thema waarop we minutenlang met onze hoofden op en neer mogen schudden.

Er is soms wat soulzang of gedempt koper voor de sfeer, of een rafelig digitaal geluid voor de verandering. De ouderwets simpele hiphop van Ty heeft aan een paar geluiden genoeg om een prettige groove te creëren.

Saul van Stapele

Ty treedt 3 december op in de Melkweg, Amsterdam