Arcelor Mittal slachtoffer van eigen beschermingsconstructie

Staalconcern Arcelor Mittal komt in de problemen door een beschermingsconstructie die het concern zelf heeft bedacht. Een door Arcelor opgerichte Nederlandse stichting verhindert de voorgenomen verkoop van het Canadese staalbedrijf Dofasco.

Eind januari kocht het in Luxemburg gevestigde Arcelor voor 4 miljard euro de Canadese branchegenoot Dofasco. Ook het Duitse staalconcern ThyssenKrupp was in de race om Dofasco, maar verloor de strijd. De overname speelde in dezelfde tijd dat Mittal Steel een vijandig bod uitbracht op Arcelor, waarna zich een maandenlange overnamestrijd ontspon tussen Arcelor en Mittal.

Om zich Mittal van het lijf te houden, zetten de Luxemburgers een stichting op waarin alle aandelen van het zojuist gekochte Dofasco werden ondergebracht, zodat Mittal, als de overname van Arcelor zou slagen, nooit aan Dofasco zou kunnen komen. De beschermingsconstructie moest Mittal ontmoedigen om zijn overnamepoging door te zetten. Tevergeefs, want eind juni was de vorming van Arcelor Mittal een feit.

Het nieuwe staalbedrijf, het grootste ter wereld, was van plan om Dofasco door te verkopen aan ThyssenKrupp, dat het Canadese bedrijf nog steeds graag wil hebben. De Nederlandse Strategic Steel Stichting, waarin de onderdelen van Dofasco zijn ondergebracht, weigert nu echter de aandelen over te dragen, zo maakte Arcelor Mittal vandaag bekend.

De leden van de stichting hebben statutair het recht om onafhankelijk elke beslissing om Dofasco te verkopen te beoordelen. Met die weigering wordt de verkoop van Dofasco gedwarsboomd. Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek, die adviseerde bij de oprichting van de stichting, wilde vanmorgen geen commentaar geven.

De directie van Arcelor Mittal heeft inmiddels laten weten dat zij het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat inschakelen om de zaak op te lossen. De Amerikaanse overheid heeft bepaald dat Arcelor Dofasco uiterlijk deze maand moet afstoten, omdat Arcelor Mittal samen met Dofasco een te dominante positie inneemt op de Amerikaanse staalmarkt.