Anni slaapt slecht, maar wint wel

Anni Friesinger leeft in onmin met de Duitse schaatsbond. Ze wil verder met haar eigen mannen.

Maarten Scholten

Duitse cameraploegen van ARD en WDR verdringen zich in de catacomben van ijsstadion Thialf om Anni Friesinger. Uit beleefdheid gaan de eerste vragen over haar zwaarbevochten zege op Ireen Wüst op de 1.500 meter. Waar het echt om draait, is een conflict tussen de populaire topschaatsster en de Duitse schaatsbond DESG.

Friesinger dreigde afgelopen week intern zelfs met een vertrek naar Nederland, waar haar vriend Ids Postma en haar nieuwe trainer Gianni Romme wonen. „Zoiets kan sneller gaan dan iedereen denkt”, zegt Joachim Franke, trainer van concurrente Claudia Pechstein. „Anni is in Nederland net zo populair als in Duitsland.”

Romme ontkent dat Friesinger plannen heeft om voor Nederland uit te komen. „Anni heeft misschien dingen geroepen in een boze bui. Maar het is niet aan de orde. Haar sponsors zitten in Duitsland. Anni kan in dit soort omstandigheden behoorlijk opgewonden raken. Aan mij de taak om haar rustig te houden.” Eenvoudig was dat niet, zegt de onlangs gestopte stayer. „Ze heeft weinig geslapen de laatste dagen. Ik ben best bang geweest dat al dat gedoe ten koste zou gaan van haar prestaties.”

Maar Friesinger won in Heerenveen ‘gewoon’ alle drie afstanden waarop ze uitkwam, de 1.000 (twee keer) en de 1.500 meter. „Dat kenmerkt de echte topper”, vindt Romme, die van de Duitse bond in Heerenveen niet als coach mocht optreden. „De resultaten geven ons goede rugwind”, zegt Friesinger zelf. „Maar het had nog leuker kunnen zijn. Ik hoop dat Gianni volgende week in Berlijn als mijn trainer op het ijs staat.”

De basis van het conflict is een structuurwijziging in het Duitse schaatsen. In de nieuwe olympische cyclus van vier jaar kiest de DESG voor centraal geleide kernploegen bij de mannen en de vrouwen. Tot nu toe trainden de Duitse schaatsers verspreid over de verschillende banen van Berlijn, Erfurt, Grefrath en Inzell. Friesinger had al jaren haar eigen trainingsgroep met haar broer en een aantal buitenlandse mannen, onder leiding van Markus Eicher. Toen haar trainer afgelopen zomer werd aangesteld als bondscoach van de Duitse vrouwen, ging de vedette haar eigen weg. „Ik train liever met mannen, die maken mij beter.” Via levensgezel Ids Postma werd een team gevormd met Ralf van der Rijst, de Fin Risto Rosendahl en Romme, die nu als trainer functioneert.

Friesinger vindt dat ze van de Duitse schaatsbond te weinig ruimte krijgt haar gang te gaan. „Ze kunnen het je als sporter makkelijk of moeilijk maken”, zegt ze. „Dat laatste doet de bond nu.” De 29-jarige vindt het belachelijk dat de ongediplomeerde Romme haar niet mag coachen tijdens wedstrijden. „Papiertjes zijn toch nergens voor nodig?” Volgens bondscoach Eicher is er een mouw aan te passen. „Romme heeft geen papieren, maar die heeft Jürgen Klinsmann (Duitse voetbalbondscoach tijdens WK, red.) ook niet. Voor toppers kun je een uitzondering maken. Ik heb niets tegen Romme of Anni. Ik was vijftien jaar Anni’s trainer. Ze heeft geen probleem met mij, maar met de bond.”

Het conflict draait vooral om geld. Friesinger wil dat de bond in elk geval haar kosten betaalt voor een trainer en fysiotherapeut, net zoals het geval zou zijn wanneer ze deel uit zou maken van de nationale selectie. De DESG zegt het geld niet te hebben en bovendien geen precedent te willen scheppen. Eicher: „Anni wil min of meer haar eigen budget hebben. Dat kan niet. Het is zaak om rustig te blijven. Komende week praten we over een definitieve oplossing.”

De Duitse schaatsbond kan bij dat gesprek wijzen op de eerste successen van het nieuwe beleid. De mannenploeg van de Nederlandse coach Bart Schouten haalde bij de wereldbeker in Thialf een paar opvallende klasseringen. Stayer Tobias Schneider eindigde als zevende op de vijf kilometer, sprinter Samuel Schwartz haalde op de 1.000 meter twee keer de top-10. „Ik heb behoorlijk wat weerstand moeten overwinnen”, zegt Schouten. „Deze resultaten geven de groep het vertrouwen dat de nieuwe aanpak werkt.”

Schouten vindt samen trainen belangrijk. „We werken met een ploeg van zestien man, die allemaal in Berlijn zijn gaan wonen.” Schouten constateert dat de vrouwenploeg, waarin ook Claudia Pechstein en Daniele Anschütz een uitzonderingspositie hebben, zover nog niet is. „We zijn deze zomer apart begonnen, maar nu zie je dat de mannen- en de vrouwenploeg meer naar elkaar trekken.” Voor Friesinger komt die ontwikkeling te laat. Zij wil verder met haar eigen mannen.