Aanslagen en militiegeweld in steden Irak

Terwijl in Washington troepenterugtrekkingen uit Irak werden geopperd, werden Bagdad en andere Iraakse steden het afgelopen weekeinde en vandaag weer door grootscheeps geweld geteisterd.

In de shi’itische Bagdadse wijk Shaab werden vanochtend zeker 20 mensen gedood en 18 gewond toen een bom in een minibus ontplofte. Elders in het land werden tot vanmiddag zeker tien Irakezen gedood, onder wie een plaatselijke politicus in de toenemend gewelddadige provincie Diyala, en een camaraman van de Iraakse televisiezender Al-Sharqiya in Mosul.

Gisteren werden werden zeker 159 mensen in Irak gedood of dood teruggevonden. In Bagdad, waar 15.000 Amerikaanse militairen al meer dan twee maanden samen met tienduizenden Iraakse regeringsmilitairen proberen het geweld te beteugelen, werden 35 mensen gedood bij een dubbele zelfmoordaanslag op rekruten bij een rekruteringscentrum van de nationale politie.

In Baqouba, 55 kilometer ten noordoosten van Bagdad, werden gisteren 50 lijken gevonden. In Bagdad werden werden 25 lijken gevonden, en elders in het land nog tientallen. Het gaat hier om slachtoffers van milities.

Bij een aanval op een patrouilleboot in de rivier de Shatt al-Arab bij Basra werden vier Britse militairen gedood. Het Amerikaanse leger meldde de dood van drie militairen in Al-Anbar.

De sunnitische minister van Defensie, Abdul-Qadir al-Obaidi, keerde zich gisteren tegen uitspraken van de shi’itische premier Nouri al-Maliki dat de Amerikaanse troepen zich zo snel mogelijk op hun bases moeten terugtrekken en het Iraakse leger alle verantwoordelijkheid moeten geven voor de veiligheid. Obaidi zei dat zijn manschappen nog te slecht zijn uitgerust en geoefend om dat werk te kunnen doen. „We vragen de regering niet te snel te willen gaan wegens de politieke druk die zij voelt”, zei hij. Maliki heeft voorspeld dat het Iraakse leger binnen zes maanden een einde kan maken aan het geweld als zij daartoe de vrijheid krijgt.

Maliki beloofde gisteren zijn kabinet te wijzigen, waarover overigens al maanden wordt gespeculeerd. Hij zei dat de ministers Irak en de regering trouw moeten zijn, en niet hun partijen of religieuze sektes. Maliki staat onder zware Amerikaanse en sunnitische druk de shi’itische milities te ontmantelen die voor een aanzienlijk deel van het geweld verantwoordelijk zijn. Deze zijn echter verbonden met machtige shi’itische regeringspartijen waarvan Maliki voor zijn politieke overleven afhankelijk is. (AP, Reuters, AFP)