7 redenen om uit te gaan

Red

Amsterdam, Keizersgracht 594.Telefoon (020) 320 18 24. Keuken open 18.00-00.00.Categorie: Hip

Een nieuwe aanwinst voor Amsterdam. Op de hoek van de Keizersgracht met de Nieuwe Spiegelstraat is sinds eind oktober 2006 Red gevestigd. Als hoofdgerecht vindt men hier slechts twee opties, malse smeuïge tournedos of zachte kreeft. Dit is aan te vullen met verschillende soorten wijn per glas, verschillende champagnes en voortreffelijke desserts.

uitstekend | Een geweldig restaurant! Er is ‘slechts’ keuze uit kreeft of tournedos maar dan wel van het fijnste. Een uitermate vriendelijke bediening in een ongedwongen trendy sfeer. Verder valt de mooie wijnkaart met een nadruk op champagnes en is er een mooie selectie desserts. (07-11-2006 C.v.d.W. te Laren)

goed | Behulpzame, vriendelijke bediening in een uiterst sfeervolle ambiance met comfortabele stoelen. De kaart is vrij beperkt, wat heet, tournedos of kreeft, maar van een uitstekende kwaliteit. De dessertkaart is prima, de wijnen en champagne dito. Een aanwinst voor de stad!(02-11-2006 G.R. te Huizen)

Eet en recenseer mee opwww.nrc.nl/iens

2 LEZINGEN

Freud, dromen en seks

Groningen: Academiegebouw. Tijd: 20.00u. Toegang: 2 euro (gratis voor studenten, abonnees en ambassadeurs) Inl: www.rug.nl/studium

Sigmund Freud, 150 jaar geleden geboren, heeft de taal en de manier waarop de westerse mens naar zichzelf kijkt ingrijpend veranderd. Vanavond staan twee veelbesproken thema’s uit Freuds werk en de psychoanalyse centraal: dromen en seksualiteit. Prof.dr. Harry Stroeken spreekt over ‘Psychoanalyse en dromen’. Quin van Dam, psycholoog en psychoanalyticus, zal spreken over ‘Psychoanalyse en seksualiteit’. Deze avond sluit aan bij het Freud Festival 2006. Inl: www.freudfestival.nl

3 Wetenschapscafé

AIDS: van homoziekte tot wereldprobleem

Amsterdam: De Rode Hoed. Tijd: 20.00u, inloop vanaf 19.30u. Toegang: gratis. Reserveren gewenst: 020-6385606 & www.rodehoed.nl

In het Wetenschapscafé komt maandelijks een belangwekkend wetenschappelijk thema aan bod. Naast een inleiding is er ruimschoots gelegenheid met de gastspreker in gesprek te gaan. Vanavond spreekt prof. dr. Joep Lange (hoogleraar inwendige geneeskunde en aidsdeskundige AMC) over AIDS in de derde wereld en de stand van zaken in het onderzoek naar een aidsvaccin. Maarten Evenblij, freelance wetenschapsjournalist, zal optreden als moderator.

4 THEATER

Scènes uit een huwelijk

Amsterdam: Stadsschouwburg, Leidseplein. Tijd: 19.30u. Inl/res: 020-6242311 & www.ssba.nl

Toneelgroep Amsterdam herneemt het succesrijke toneelstuk Scènes uit een huwelijk (1974), gebaseerd op de beroemde psychologische film en tv-serie van Ingmar Bergman over een echtpaar dat uiteendrijft en elkaar weer vindt als minnaars, voorbij de illusies. Regisseur Ivo van Hove laat in aanpalende vertrekken drie scènes door drie verschillende echtparen tegelijk spelen. Het publiek, dat bovenop de zeer realistisch ruziënde paren zit, rouleert van crisis naar crisis.

5 SCHRIJVER & FILM

Joost Zwagerman over American Beauty

Utrecht: Louis Hartloopercomplex. Tijd: 21.00u. Entree: 8/7 euro. Res/inl: 030-2320452 & www.slau.nl

‘Een dichter in de buitenwijk! Zen in suburbia!’ Zo typeert Joost Zwagerman de lyriek van American Beauty (Sam Mendes, 1999) in zijn zojuist verschenen essaybundel Transito. In dit boek maakt hij een reis door de wereld van kunst, film, fotografie en literatuur – met name de Amerikaanse. Die reis voert hem ook naar het suburbia uit American Beauty, ‘de buitenwijk als een modern Helldorado’.

6 FILM

Brazil

Den Bosch: Verkadefabriek. Tijd: 19.30u. Inl: www.verkadefabriek.nl

Vanavond wordt Brazil (1985) vertoond, een futuristische film van Terry Gilliam. Sam Lowry (Jonathan Pryce) is een chaotische technicus die zichzelf niet goed kan redden. Hij droomt van een leven waarin hij weg kan vliegen van technologie en waarin hij voor eeuwig met de vrouw van zijn dromen kan zijn. Terwijl hij zich verdiept in de onterechte arrestatie van Harry Buttle, ontmoet Sam de vrouw uit zijn dromen. Ondertussen heeft de bureaucratie Sam verantwoordelijk gehouden voor terroristische aanslagen en zijn zijn leven en dat van zijn droomvrouw in gevaar.

7 POLITIEK CAFÉ

Nationale Verkiezingen 2006

Breda: De Corenmaet, Havermarkt 1. Tijd: 20.00u. Inl: www.cafepolitiek.nl

Café Politiek is een nieuw politiek café dat bedoeld is het publiek te laten meedoen. Zonder politieke kleur brengt het café meerdere gastsprekers bijeen en krijg je de kans actief mee te discussiëren met gastsprekers over actuele onderwerpen en gebeurtenissen. Vanavond verzorgt loco-burgemeester Breda Marja P. Heerkens de opening. Hierna een discussie en debat met Cees Meeuwis (VVD) en Bernd Timmerman (Partij voor de Dieren). Debatleider is Paul Oord.