7 redenen om thuis te blijven

Monster

Adviesprijs 19,99 euro

De film Monster is gebaseerd op het levensverhaal van de Amerikaanse vrouwelijke seriemoordenaar Aileen Wuornos. Voor de hoofdrol in deze film kreeg de Zuid-Afrikaanse actrice Charlize Theron in 2004 een Oscar. Ze kwam 12 kilo aan en werd met de nodige schmink omgevormd van mooie vrouw tot white trash. Het verhaal gaat over een in een garagebox levende vrouw die als prostituee in haar levensonderhoud voorziet. Op een avond wordt zij door één van haar klanten op gruwelijke wijze mishandeld en verkracht. Aileen vermoordt hem uiteindelijk. De avond ervoor heeft zij de lesbische Selby (een schitterende rol van Christina Ricci) ontmoet en de twee worden verliefd. Na de moord slaan ze op de vlucht en Aileen blijft onderweg werken als prostituee om voor haar en Selby aan geld te komen. Maar in plaats van haar klanten van haar diensten te voorzien, vermoordt zij hen (zeven mannen). Aileen dwingt niet veel sympathie af, maar medelijden wel. Alles zit Aileen tegen en ook haar relatie met Selby wordt moeizamer. Geen dvd voor een vrolijke avond, maar zeker het kijken waard. (GJW)

2 alledaags

Hoofdstad Weesp

Ned. 2, 19.55-20.30u.

De inwoners van vijf straten in Weesp, representatief voor heel Nederland, doen mee aan kleine experimenten, opdrachten en testen. Presentator Bas Westerweel laat op deze manier zien hoe en waarom we op een bepaalde manier reageren op alledaagse situaties. Het programma komt tot stand in samenwerking met de Open Universiteit Nederland. De aflevering van vandaag behandelt onze vooroordelen.

3 sport

Holland Sport

Ned. 3, 20.30-21.20u.

De veel gelauwerde, omnipotente televisiepresentatoren Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong maken een gevarieerd sportprogramma waarin het mooie sportverhaal belangrijker is dan de uitslag. Van Nieuwkerk is niet betrokken bij het beste onderdeel van het programma. Op de massagetafel bij Wilfried de Jong kunnen sporters eindelijk praten over het enige dat hen werkelijk bezig houdt: hun lichaam.

4 film

Captain Corelli’s Mandolin

Net 5, 20.30-23.00u.

In verfilming van het wereldberoemde boek van Louis de Bernières spelen vooral waterige, trouwe-hondenogen de hoofdrol, dus een glansrol voor Nicolas Cage. Cage speelt een Italiaanse soldaat die op een Grieks eiland verliefd wordt op een inheemse schone (Penelope Cruz). Traag, zoetsappig maar toch best te behappen voor fans van romantische films. Kleine, maar sympathieke bijrol van Christian Bale als kansloze minnaar van Cruz.

5 muziek

Juliette and the Licks

www.fabchannel.com/julietteandthelicks, 20.30u.

Live is erbij zijn. Pinkpop op de buis is niet te vergelijken met de ervaring op het festivalterrein in Landgraaf. En het meemaken van een optreden blijft een stuk leuker dan de liedjes luisteren op een cd. Maar ja, de ruimte in een concertzaal is beperkt en de favoriete band treedt nu eenmaal niet iedere dag in de buurt op. Dan bieden websites als Fabchannel.com uitkomst. Hier kunnen live-registraties in Paradiso en de Melkweg worden teruggezien. Vanavond Juliette and the Licks, de punkrockband van voormalig Hollywood-actrice Juliette Lewis (Cape Fear, Natural Born Killers), die in 2005 op Lowlands indruk maakte met haar live-optreden. Pakkende punknummers, veel energie en contact met het publiek kenmerken de groep. Voor Lewis is rock op dit moment het ideale medium: de vrijheid, de opwinding, de mythologie, zei ze afgelopen woensdag in nrc.next. (TW)

6 Klok

Daglicht projectiewekker DP100

www.sabrenl.com, 99 euro

De beamer sluipt de huiskamer binnen. Het is allang niet meer alleen een kantoorhulpstuk voor je powerpoint presentaties. Bij een beetje stijlfreak zie je al zo’n enorme doos aan het plafond hangen, om televisiebeelden levensgroot op een kale muur te laten schijnen. Niet dat het beamen helemaal nieuw is: er zijn al wat langer projectieklokken op de markt. Het waren vaak prijzige dingen die het daglicht niet overleefden. Oregon heeft nu een ‘scientific’ projectieklok DP100 die wel te zien is wanneer de zon binnen schijnt. Een strak klokje bestaande uit een zwarte rechthoek die in rode cijfers de tijd weergeeft. Met daaraan vast een draaibare grijze rechthoek met een projectieoog dat de rode cijfers beamt op muur of plafond. En – voordeel! – het heeft een alarmfunctie. Dus ook leuk voor in de slaapkamer. Wordt geleverd met adapter. En snooze-functie. (JvG)

7 Opwarmen

Magnetronbeer

Te koop bij www.megagadgets.nl voor 14,95 euro

Als de winter begint, zit er weinig anders op dan vroeg onder de wol te kruipen. Liefst samen met de warme rug van je geliefde, uiteraard. Maar als die even niet voor handen is, wil een warme kruik ook nog wel eens helpen. Jammer alleen dat het rubber zo naar aanvoelt tegen je huid. Gelukkig is voor elk onzinprobleem tegenwoordig een oplossing. Dit keer in de vorm van de Beddy Bear. Deze beer zit vol met ‘innovatieve behandelde granen’ en met lekker geurende lavendel, en zijn vacht is gemaakt van zachte pluche. Vlak voor je naar bed gaat, stop je de beer twee minuutjes in de magnetron. Hij komt er heerlijk warm maar verder knap ongeschonden weer uit. Zorg wel dat je de gebruiksaanwijzing grondig leest: ook magnetronberen hebben zo hun grenzen. De teddybeer blijft ongeveer twee uur warm. Dat moet genoeg zijn om in slaap te komen. (JL)

Met bijdragen van Jessica van Geel, Janna Laeven, Ton Wallast en Gert-Jan Wondergem