Borat & Mel

borat1.jpgGisteren naar Borat geweest. Het leek me wel verstandig de film te kijken in een bioscoop aan de Upper East Side van Manhattan, waar veel New Yorkse joden wonen. En inderdaad, aan keppeltjes geen gebrek.

Nou heb ik het laatste jaar Amerikanen over het algemeen leren kennen als angstig als het om humor gaat. Mooiste voorbeeld is mijn eigen naam. Amerikanen durven ‘Freek/Freak’ niet uit te spreken, bang me te beledigen. Ik laat ze altijd graag stuntelen. „So your name is…?”

Maar niemand die boos werd om Borats harde grappen over joden. Weglopers zag ik niet. Het enige moment dat de zaal negatief reageerde, was tijdens de voorfilmpjes. De nieuwe film van Mel Gibson werd aangekondigd. Zijn Passion of the Christ werd als beledigend voor joden gezien. En dat hij laatst (dronken) aangehouden werd en antisemitische opmerkingen maakte, hielp ook al niet.

„Boe!”, riep een toeschouwer. „Move on!”, riep een ander terug.

borat2.jpgIn recensies las ik al over de scene die je hier op Youtube kunt zien, waar Borat in een bar over joden zingt. In mijn versie van de film zat deze scene niet. In Nederland wel?

borat3.jpgKijk hier naar een ander filmpje op Youtube waarin Borat reageert op een advertentie van vier pagina’s die Kazachstan liet plaatsen in The New York Times. Daarin staat onder meer dat vrouwen in het land wel gelijkwaardig zijn aan mannen. Borat noemt dit „disgusting fabrications” en hij bezoekt daarop het Witte Huis om de „mighty warlord premier Bush” uit te nodigen voor een voorstelling van de film.