De school van Wen Jun

Dit is het schooltje van Xiaoxinzhuang,  in een verre buitenwijk van Peking, waar de kinderen letterlijk op een vuilnisbelt wonen. Mijn bezoek leverde de volgende foto’s op. Op de klassenfoto zit Wen Jun, de hoofdpersoon uit het verhaal links in de tweede bank van de middelste rij. De kinderen zijn in afwachting van de sluiting

lunch_n.jpg Dit is het schooltje van Xiaoxinzhuang,  in een verre buitenwijk van Peking, waar de kinderen letterlijk op een vuilnisbelt wonen. Mijn bezoek leverde de volgende foto’s op. Op de klassenfoto zit Wen Jun, de hoofdpersoon uit het verhaal links in de tweede bank van de middelste rij.
De kinderen zijn in afwachting van de sluiting van hun (illegale) schooltje.

En dat zou een ramp betekenen voor de kinderen want op een openbare school worden ze officieel wel toegelaten maar hun ouders hebben geen geld om de staatsscholen te betalen. Ook worden de migrantenkinderen op die scholen zwaar gediscrimineerd.
Dit schooltje heeft niet het geluk gesponsord te worden door een NGO of een groot bedrijf.

Want niet de overheid maar grote bedrijven als Motorola adopteren dergelijke illegale scholen en doneren een bedrag van rond de 100.000 dollar om een school aan een legale status te helpen.
Ook NGO’s als de Ford-foundation doen veel voor het onderwijs van migrantenkinderen.wen_herzien.jpgwen_def.jpg

    • Bettine Vriesekoop