Zanzibar doet plastic zak in de ban

Zanzibar doet de plastic zak in de ban. Het paradijselijke eiland aan de Oost-Afrikaanse kust verbiedt nog langer import, distributie en verkoop van plastic tasjes. Wie het verbod overtreedt, riskeert een boete van tweeduizend dollar of „andere straffen”, aldus Ali Juma, het hoofd van het Milieudepartement van Zanzibar.

Een landelijke campagne ‘Operatie plastic afval’ staat op stapel, om het zwerfvuil, voornamelijk plastic zakken, op het eiland te verzamelen. Het vergaarde plastic afval zal naar het vasteland van Tanzania worden overgebracht, waar het gerecycled wordt.

Zanzibar importeert naar schatting maandelijks ten minste 250 ton plastic materiaal, waaronder de verfoeide plastic tasjes die overal in het landschap terug zijn te vinden. Dat leidt tot een snel groeiend milieuprobleem, erkent Juma. „We zijn laks geweest met het toepassen van milieuwetgeving, maar het is een feit dat plastic tassen zeer gevaarlijk zijn en schadelijk voor het leven op het land en in de zee.”

Volgens het Milieudepartement zou het semi-autonome eiland als gevolg van het verbod op plastic ten minste 400.000 dollar per maand verliezen aan importbelasting.

Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor Zanzibar en het heeft alle belang bij een onvervuild eiland. Vorige maand maakten vertegenwoordigers van het Milieudepartement bekend dat het milieu van Zanzibar bedreigd wordt door ontbossing en het lozen van ongezuiverd afvalwater in de Indische Oceaan.

Het vasteland, Tanzania, heeft een paar maanden geleden al een verbod uitgevaardigd op het gebruik van plastic tassen.

Andere Afrikaanse landen gingen al eerder de strijd aan met de invasie van de plastic zak. Eritrea verbood in 2002 het gebruik ervan omdat het de dood betekende van koeien, geiten en schapen.

De Rwandese regering verbood twee jaar geleden de import en productie van plastic zakken. De minister van Milieu riep bij die gelegenheid de Rwandezen op om „weer traditionele rieten manden te gaan gebruiken.” (IRIN, Reuters)