Televisie Voorkeur

Een eerbetoon aan degenen die voor hun vaderland zijn gesneuveld: het jaarlijkse Royal British Legion Festival of Remembrance wordt rechtstreeks uitgezonden vanuit de Royal Albert Hall in Londen. BBC1, 22.45-0.15u. Foto Royal British Legion Poppies falling at the Festival of Remembrance PHOTO: Royal British Legion Royal British Legion

Actualiteiten

Nederland kiest. Varen met Bos. In de serie gesprekken met lijsttrekkers een gesprek met PvdA-voorman Wouter Bos op de pont over het IJ. Ned. 2, 22.10-22.50u.

Documentaire

University Challenge: The story so far. Documentaire over de lastige kennisquiz tussen universiteiten die voor het eerst in 1962 werd gehouden. Naast interviews met deelnemers en presentatoren wordt de ontwikkeling van de quiz geschetst. BBC 2, 21.30-22.30u.

Best ever Bond. Oorspronkelijk Engelstalige documentaire uit 2002, waarin Roger Moore de toptien van beste scènes uit de James Bondfilms presenteert. Naast de Bondvertolkers Moore, Pierce Brosnan, George Lazenby en Sean Connery komen ook de regisseurs, stuntmannen en special effects-ontwerpers aan het woord. Verder beelden van de totstandkoming van de films. ARD, 1.25-2.35u.

Informatief

Rondom tien. Het gaat niet goed met het onderwijs. De kwaliteit neemt af, er is een tekort aan leerkrachten en steeds meer leerlingen verlaten school zonder diploma. Wordt het tijd voor een parlementaire enquête over de ondergang van het onderwijs? Een live debat met onder anderen de Heerenveense scholieren die voor hun eigen mbo demonstreerden voor beter onderwijs. Verder leraren, ouders, studenten en onderwijsinspecteur Kervezee. Ned. 2, 21.05-22.00u.

Kunst/Cultuur

MuseumGasten. Mezzosopraan Tania Kross en Kunst & Kitsch-presentator Cees van Drongelen bezoeken het Stedelijk Museum in Den Bosch. Zij bekijken werk van Picasso en ‘ready made art’. Ned.2, 17.26-17.45u.

The culture show. Sir Paul McCartney praat met Verity Sharp. Kate Winslet vertelt aan Zina Saro Wiwa over haar laatste filmrol in de nieuwe thriller Little Children. Live muziek wordt verzorgd door The Long Blondes uit Sheffield. BBC 2, 20.10-21.00u.

Praatprogramma

Sonja: het echte leven. Gasten Catherine Keyl, Bram van Splunteren en Hummie van der Tonnekreek praten over het verschijnsel dat mensen voor de tv hun intiemste gevoelens openbaren en zich 24 uur per dag door een camera laten bespieden. Ned.1, 22.00-23.00u.

Amusement

Koefnoen. In de laatste aflevering dit seizoen van het satirische programma Koefnoen gaat Floortje Dessing een bijzondere reis maken, is premier Balkenende de gastredacteur van RTL Boulevard en schitteren de lijsttrekkers van de grote partijen in een nummer uit de musical Denhago. Ned.1, 21.25-22.05u.

Wim Helsen: ‘Heden soup’. Theaterprogramma van en door de Belgische absurdist Wim Helsen, dat werd onderscheiden met de Neerlands Hoop-prijs, uitgereikt door de Nederlandse Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties. Ned. 3, 22.10-23.05u.

De bovenste plank. De keuze uit de beste acts van Vlaanderens grappigste komieken van vroeger en nu. België 1, 22.20-22.45u.

muziek

The 40th Annual Country Music Association Awards. Hoogtepunten van de uitreiking van de jaarlijkse Country Music Awards in New York. Met optredens van onder meer LeAn Rimes, Lee An Womack, Kris Kristofferson en Alan Jackson. BBC 2, 0.30-2.00u.

SPORT

NOS-Studio Sport: Schaatsen WB Afstanden Heerenveen. Rechtstreeks verslag van de wereldbeker schaatsen: de 500 meter vrouwen, 1000 meter heren, 1500 meter vrouwen en 5000 meter heren. Ned. 1, 13.20-19.00u.

Sport: Marathonschaatsen. Verslag van het Open Nederlands kampioenschap Marathonschaatsen. SBS6, 17.55-19.00u.

De wedstrijden. Samenvattingen van voetbalwedstrijden in de Duitse Bundesliga en de Belgische Jupiler League, om 22.00u. gevolgd door een verslag van gespeelde wedstrijden in eredivisie met o.a. AZ-Heracles Almelo, NAC Breda-Heerenveen, Roda JC-RKC Waalwijk. Talpa, 18.00-19.30, 22.00-23.15u

NOS-Studio Sport. Sportprogramma met onder meer het Nederlands kampioenschap judo voor vrouwen, Engels voetbal en de Wereldbeker Schaatsen in Heerenveen. Ned. 1, 23.00-23.55u.