Televisie Overige films

The Muppets Take Manhattan (Frank Oz, 1984, VS). Derde Muppet-film is andermaal een brokkelige komedie die doet verlangen naar de tv-shows. De beesten veroveren Broadway en Kermit zwicht voor Miss Piggy's verlangen om te trouwen. RTL4, 12.35-14.20u., onderbroken door reclame.

Rounders (John Dahl, 1998, VS). Spitse gokkersfilm met heerlijk antiburgerlijke moraal. Student Matt Damon kan de verleiding niet weerstaan om weer beroepspokeraar te worden, op instigatie van zijn faustiaanse boezemvriend Edward Norton. Met John Turturro als groezelige pokergoeroe, Famke Janssen als stijlvol verlopen beroepskaarter en John Malkovich als Rus. RTL7, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Pulp Fiction (Quentin Tarantino, 1994, VS). Tweede speelfilm van Tarantino kreeg in Cannes een Gouden Palm en werd wereldwijd uitgeroepen tot moderne filmklassieker. Een ongebruikelijk drieluik dat in achteloos geweld grossiert en een postmodern spel speelt met genreclichés. Waar de film over gaat, durft niemand met zekerheid te zeggen. Tot de lijst van geopperde thema's behoren geweld, loyaliteit, taal en tijd. Met John Travolta, Harvey Keitel, Uma Thurman, Samuel L. Jackson. RTL5, 22.15-1.09u., onderbroken door reclame.

The River Wild (Curtis Hanson, 1994, VS). Aanwezigheid van Meryl Streep is extra troef van bekwame actiethriller. Voortvluchtige boeven dwingen haar tijdens wildwatertocht de moeilijkste stroomversnellingen te nemen. Vette moraal over de waarde van het gezin en een cruciale rol voor de Amerikaanse Gebarentaal. Net5, 22.25-0.30u., onderbroken door reclame.

Blade II (Guillermo del Toro, 2002, VS). Monotone vervolgfilm met Wesley Snipes als vampierjager. Veel geweld. Veronica, 22.50-0.55u., onderbroken door reclame.

Bend It Like Beckham (Gurinder Chadha, 2002, GB). Romantische komedie brengt de problemen van de multiculturele samenleving op hun gezelligst over het voetlicht. Indiaas meisje, dat de bal net zo kan krommen als die Engelse voetballer, speelt stiekem voor een vrouwenvoetbalteam. Ned.3, 23.05-0.55u.

Smoke (Wayne Wang, 1995, VS). Een kettingrokende Harvey Keitel is de ideale hoofdpersoon van de complexe maar gemoedelijke film die schrijver Paul Auster en regisseur Wang maakten over de habitués van een sigarenzaak in Brooklyn. Het pad van Keitel wordt onder meer gekruist door een romancier met ‘writer’s block’ (William Hurt), een zwarte puber in moeilijkheden (Harold Perrineau jr.) en een aandoenlijke garagehouder met een geraamte in de kast (Forest Whitaker). België 2, 23.15-1.10u., deels zwart-wit.

Tightrope (Richard Tuggle, 1984, VS). Kleverige thriller met Clint Eastwood als politieagent die te weinig afstand neemt van de pervers rosse buurt waarin hij een psychopatische lustmoordenaar moet zoeken. Ook met Geneviève Bujold. SBS6, 23.45-1.50u., onderbroken door reclame.

Girl, Interrupted (James Mangold, 1999, VS). Regisseur van Heavy stelt teleur met een One Flew over the Cuckoo’s Nest voor meisjes. Coproducente Winona Ryder zit eind jaren zestig in een psychiatrische inrichting. Angelina Jolie kreeg Oscar voor haar Jack Nicholson-achtige bijdrage. En Vanessa Redgrave en Whoopi Goldberg spelen personeel dat veel te goedaardig is om tegen in opstand te komen. België 1, 0.10-2.15u.

Kandahar / Safar e Ghandehar (Mohsen Makhmalbaf, 2001, Iran/Frankrijk). Iraanse filmmaker Makhmalbaf doet deels documentair, deels gefictionaliseerd, verslag van de terugtocht van een gevluchte Afghaanse journaliste naar Kandahar, de toenmalige machtsbasis van de Talibaan. Ned.2, 1.35-2.55u.