Televisie Film van de dag

The Day of the Jackal. Spannende thriller van vakman Zinnemann naar de bestseller van Frederick Forsythe. De door Franse generaals ingehuurde en kameleontische huurmoordenaar Jackal (een ijzige Edward Fox) prepareert anno 1963 zorgvuldig een moordaanslag op Charles de Gaulle. De Britse en Franse politie krijgen er lucht van en proberen de aanslag te verijdelen. Boek en film zijn geïnspireerd op waargebeurde pogingen De Gaulle te vermoorden, vanwege zijn beslissing Algerije onafhankelijk te verklaren. De legertop van het Franse vreemdelingenlegioen was daar niet heel blij mee. Zinnemann brengt alles documentair in beeld, met veel aandacht voor de voorbereidingen op de aanslag. Dat hij de film op locatie opnam, verbaast dan ook niet. Edward Fox draagt de film met sluwheid, jongensachtige charme en vastberadenheid de opdracht tot een goed einde te brengen. (Fred Zinnemann, 1973, GB), BBC 1, 0.25-2.45u.

André Waardenburg