Risicoloos geld weggeven

Via de Stichting Gedeeld Geven kunnen mensen met een vermogen van minimaal 250.000 euro, waarover ze vrij kunnen beschikken, een goed doel ondersteunen. Terwijl ze een afgesproken rendement krijgen.

Vorig jaar telde Nederland volgens het Wealth Report 2006 van zakenbank Merrill Lynch en IT-bedrijf Cap Gemini ruim 100.000 mensen met minimaal 1 miljoen dollar (780.000 euro) vrij besteedbaar vermogen. Niet al die miljonairs kunnen of willen dat geld nalaten aan hun kinderen of andere familie. Jaarlijks gaat daardoor ruim 5 miljard euro naar goede doelen.

De keus is enorm. De Vereniging van Fondsenwervende Instellingen telt zo’n honderd landelijk werkende leden, maar bij de Belastingdienst zijn circa 16.000 goede doelen geregistreerd. Wie een groot bedrag weggeeft, moet derhalve goed nadenken over de financiële en fiscale consequenties. Financieel omdat u na de gift natuurlijk zelf nog zorgeloos wilt doorleven. En fiscaal omdat de fiscus flink kan bijdragen aan uw donatie. Op dit lucratieve terrein worden fiscalisten steeds actiever. Simpel en bijna ouderwets is een gift gewoon overboeken. Boven een drempel en tot een maximum mag u die donatie aftrekken van uw belastbare inkomen. Veel gunstiger is notarieel vast laten leggen dat u minimaal vijf gelijke jaarbedragen geeft. De giften zijn dan elk jaar helemaal fiscaal aftrekbaar. Grote goede doelen helpen hierbij graag. Zo niet, dan is dit mogelijk kostenefficiënt bereikbaar via de Stichting De Rentmeester (www.derentmeester.com) of via een notaris.

Helemaal nieuw en nóg gunstiger voor mensen met een groot vermogen is ‘Gedeeld Geven’. Dat is een fiscale noviteit van advocaat en belastingadviseur Ineke Koele, werkzaam bij Van Mens & Wisselink.

Gedeeld Geven is een constructie voor mensen van minimaal 55 jaar met vermogen die minimaal 250.000 euro fiscaal vriendelijk willen weggeven, maar graag levenslang de vruchten van hun donatie willen blijven plukken. Deze manier van schenken is geïnspireerd op het in Amerika al vele jaren populaire ‘planned giving.’

Een voorbeeld: stel dat iemand van 67 jaar met een belastbaar inkomen van een ton een gedeelde gift van 250.000 euro wil doen. Op het weggegeven geld wil hij levenslang 5 procent rendement halen, dus 12.500 euro per jaar. Hij schenkt het kwart miljoen aan de Stichting Gedeeld Geven, terwijl hij zich het vruchtgebruik van het geld voorbehoudt.

Dat voorbehoud verlaagt de fiscale waarde van zijn schenking tot in dit geval 64 procent. Hiervoor zijn fiscale regels en tabellen. Want uit fiscaal oogpunt schenkt hij geen 250.000 euro maar 160.000. Dit bedrag schenkt hij in vijf jaarlijkse porties van 32.000 euro, die hij elk geheel van zijn inkomen kan aftrekken. Bij een belastingtarief van 52 procent scheelt hem dat totaal 83.200 euro aan belasting.

Eigenlijk geeft hij dus geen 250.000 euro weg maar slechts 166.800. Zijn jaarlijkse inkomsten van 12.500 euro leveren daardoor geen 5 maar 7,5 procent rendement op. Daar bovenop bespaart hij jaarlijks rendementsheffing op het vermogen van 1,2 procent over de fiscale waarde van zijn schenking (160.000 euro). Totaal maakt hij op die manier risicoloos en fiscaal goedgekeurd jaarlijks rendement van 8,6 procent op zijn weggegeven geld.

De Stichting Gedeeld Geven garandeert het jaarlijkse rendement door een deel van de gift te besteden aan een lijfrentekoopsom bij een solide verzekeraar. Koele: „Dat blijkt qua kosten het meest efficiënt. De donor krijgt een pandrecht op de rechten van de stichting op de verzekeraar. Dus mocht de stichting failleren dan is de donor niet de dupe, want die krijgt dan een eigen recht op de penningen van de verzekeringsmaatschappij.”

In het boven geschetste geval moet Gedeeld Geven 149.000 euro besteden aan de koopsom. Daarnaast rekent de stichting 1 procent (2.500 euro) kosten. Zo resteert van het kwart miljoen 98.500 euro voor het goede doel. Het beschikbare bedrag stijgt met de leeftijd van de gever, want hoe ouder een donor des te minder de kosten voor de koopsom.

Gedeeld Geven scheelt ook beleggingszorgen, legt Koele uit. „Voor mensen op leeftijd met vermogen is beleggen vaak best eng of lastig. Via Gedeeld Geven krijg de gever levenslang een risicoloos rendement gegarandeerd, waardoor een stukje beleggingsrisico wordt vermeden. Terwijl een heel mooi bedrag voor een goed doel beschikbaar is. Dat is een win-winsituatie.”

Voor een persoonlijke uitleg kunnen donors terecht bij de op www.gedeeldgeven.nl vermelde notarissen en banken. Koele: „Je moet kijken wat iemand bezit, of er kinderen zijn en hoe iemands fiscale inkomen in elkaar zit. Val je bijvoorbeeld niet in het 52 0procenttarief dan is het mogelijk slimmer om de gift te spreiden over meer dan vijf jaar.”

Ook moet het juiste jaarrendement worden vastgesteld. Koele: „We bieden 3 tot 6 procent, afhankelijk van diverse factoren. Ten eerste geldt: hoe meer rendement, des te minder voor het goede doel overblijft. Verder hangt het rendement af van de rentestand bij afsluiting, de statistische levensverwachting van de donor en of het rendement na overlijden van de donor moet overgaan op de partner.”

In dat laatste geval geval resteert minder voor het goede doel. Koele: „Voor vermogende mensen zonder kinderen is dit een loterij zonder nieten. Als je een groot deel van je vermogen in Gedeeld Geven stopt, weet je zeker dat je levenslang een bestendige geldstroom hebt, terwijl een goed doel hele leuke dingen met je geld kan doen. Ook kun je een zogeheten interingsbevoegdheid afspreken, voor het geval je een ernstige ziekte krijgt, waarvoor veel geld nodig is.”