Peposo

Hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen:1 kilo rundvlees (doorregen of met vetrandje)16 teentjes knoflook2 - 3 tomaten 2 - 3 theelepels zout, peper2 theelepels peperkorrels0,5 liter rode wijn

U kent die verhalen wel: mijnwerkers of landarbeiders uit bijvoorbeeld Wales of Schotland die van vrouwlief een schamele stoofpot meekregen om de lange werkdag door te komen. Daarmee werd de basis gelegd voor inmiddels internationaal vermaarde gerechten. Vergelijkbaar is de geschiedenis van peposo. Die schotel stamt uit het Toscaanse Impruneta, de bakermat van terracotta aardewerk. De zwoegers in de groeven en in de steen- en pottenbakkerijen kregen van thuis vlees mee, vaak niet al te vers en daarom geprepareerd met wijn en een flinke dosis peper. Dat werd tijdens het werk urenlang in de bakovens gezet. Tegenwoordig serveren goede restaurants in de streek het allerbeste vlees. Peposo is een lekkernij geworden.

Snijd het vlees in dobbelstenen. Pel de knoflook; pers twee of drie van de teentjes uit. Ontvel de tomaten (even in heet water houden en dan pellen) en snijd ze in stukjes. Doe het vlees met de hele en uitgeperste teentjes knoflook, zout en peper, de peperkorrels, stukjes tomaat en de wijn in een kasserol. Zet die in de oven, een kwartier op 200 graden Celsius, daarna op 150 graden. Reken voor het stoven op 5 tot 6 uur. Proef elk uur, schep dan steeds de peposo om en giet er zo nodig een scheutje heet water bij. Op smaak brengen met zout en peper. Serveren met brood (traditioneel) en groenten, bijvoorbeeld met gegrilde aubergine. Of met deze pikante wortelsalade:

600 gram worteltjes1 - 2 teentjes knoflook1 gedroogd (chili)pepertje2 - 3 eetlepels olijfolie, 25 gram boter2 eetlepels fijngesneden platte peterselie

Snijd de worteltjes in dunne plakjes, snipper de knoflook en verkruimel het pepertje. Verwarm de olie en de boter in een pan en fruit daarin 2 minuten de stukjes knoflook en peper. Schep er de wortel en een snuf zout door. Op zacht vuur een kwartier smoren. Schep het gerecht om en giet er eventueel een half kopje warm water bij. Roer er 5 minuten voor het eind de peterselie door.

Annelène van Eijndhoven

Maandag: Pelle’s gemberkoekjes