Olifant herkent zichzelf

Ook olifanten kunnen zichzelf herkennen in een spiegel (NRC Handelsblad Wetenschapspagina, 31 oktober). In dat opzicht staan ze op één lijn met chimpansees en dolfijnen van wie dat al eerder bekend was. In het artikel werd een deskundige geciteerd die denkt dat het bij een zeer select groepje dieren zal blijven dat deze vaardigheid bezit.

So far so good, maar noch de wetenschapsredactie, noch die deskundige schijnt ervan op de hoogte te zijn dat sommige kraaiachtigen zichzelf ook herkennen in een spiegel. Op 5 sept. jl. was er een uitzending op Arte, die dit liet zien. Van kraaiachtigen is bekend dat ze erg intelligent zijn, maar het ene dier is intelligenter dan het andere. Dat geldt voor mensen en dat geldt evenzeer voor olifanten en kraaien. Op Arte lieten ze een experiment zien met een ekster die er al eerder blijk van had gegeven erg slim te zijn. Ze hadden deze vogel een stickertje op zijn borst geplakt, zodanig dat hij er met zijn snavel niet bijkon, en lieten hem daarna in een spiegel kijken. Hij begon onmiddellijk met pogingen het stickertje te verwijderen en keek daarbij elke keer in de spiegel of het al was gelukt. Het was echt onmiskenbaar dat deze ekster zichzelf herkende in de spiegel.

Raven gelden gewoonlijk als de intelligentste kraaiachtigen, dus er is alle reden om aan te nemen dat (sommige) raven zichzelf ook in een spiegel zullen herkennen, maar kennelijk hebben ze met raven dat experiment nog niet gedaan.