Na snacks en tegels, ook textiel

Het Nederlandse investeringsfonds Egeria had al wc-papier, cv-ketels, snacks en keramische tegels in zijn portefeuille. Nu is er ook textiel bijgekomen. Egeria neemt namelijk het textielonderdeel van het Duitse chemiebedrijf Lanxess over voor 54 miljoen euro. Het overgenomen bedrijf, Textile Processing Chemicals (TPC), heeft 330 werknemers en een jaaromzet van 130 miljoen euro.

Egeria, dat in 1997 is opgericht, investeert met name in middelgrote Nederlandse ondernemingen of bedrijven met Nederlandse banden, die een ondernemingswaarde tussen de 50 miljoen en 200 miljoen euro hebben. De link van het Duitse TPC met Nederland is dat het een fabriek heeft in Ede.

Grootste belegger in Egeria is de rijkste familie van Nederland, de Brenninkmeijers, de eigenaren van C&A. Verder zitten er ook pensioenfondsen van grote ondernemingen in en verzekeringsmaatschappijen. Egeria beheert een totale portefeuille van 600 miljoen euro. Het fonds stapt in de regel voor vier tot zeven jaar in een onderneming om het daarna weer te verkopen of (weer) naar de beurs te brengen.

In de portefeuille van Egeria zitten op dit moment zes bedrijven, waaronder snackfabrikant Ad van Geloven, kantoormeubelleverancier Ahrend en tegelmaker Koninklijke Mosa. (ANP)