Mogwai: Zidane

Mogwai: Zidane, A 21st Century Portrait (Rock Action/PIAS) ****

Mogwai: Zidane, A 21st Century Portrait(Rock Action/PIAS)

Op 23 april 2005 voetbalde Real Madrid tegen Villarreal. Het werd 2-1. Verder niks bijzonders. Behalve dan dat in het stadion vijftien normale en twee high definition camera’s op één persoon waren gericht: Zinedine Zidane. Voor hun poëtisch portret van de briljante voetballer wilden kunstenaars Philippe Parreno en Douglas Gordon alles vastleggen. De beelden zouden voor zich spreken. Maar hoe bezing je een stille sfinx die enkel met zijn voeten en schedel kan spreken? Godzijdank vroeg Gordon in zijn geboortestad Glasgow postrockpioniers Mogwai voor de soundtrack. Begonnen de instrumentale soundscapes van hun vorige meesterwerk Mr. Beast al veel op liedjes te lijken, op Zidane kabbelt alles weer ouderwets voort. Het geniale gitaargetokkel eindigt eens niet met de onvermijdelijke kopstoot die ten koste gaat van trommelvliezen. Toch hoef je de film niet te hebben gezien om er achter te komen dat Zizou ook nu van het veld wordt gestuurd. Dat had de vileine songtitel ‘I do have weapons’ allang verraden.

Frank Provoost

    • Frank Provoost