KERKUIL? oehoe? BOSUIL!

In uw krant van zaterdag 4 oktober 2006, publiceert u een brief van een lezer (`Ornithologische misser`) die reageert op een tekst van Kamagurka over een kerkuil die in plaats van oehoe ineens Allah Akbar roept. (`Kerkuil wordt imam`, Leven &cetera 28 okt). Deze lezer stelt terecht dat het door Kamagurka beschreven `oehoe-oehoe` geluid niet van een kerkuil afkomstig kan zijn. Kerkuilen maken dergelijke geluiden niet. Echter, de lezer komt ten onrechte tot de conclusie dat het beschreven geluid door een Oehoe gemaakt moet zijn. De beschrijving van het geluid past, ondanks Kamagurka`s onomatopoëtische annotatie, namelijk op een Bosuil. Dit is een talrijke uil, ongeveer even groot als een kerkuil, die niet alleen in bos maar ook in een bebouwde omgeving voorkomt, soms zelfs samen met kerkuil. Hopelijk kunt u dit in uw krant vermelden om onjuiste verwachtingen omtrent het voorkomen van de zeldzame Oehoe tegen te gaan.

    • A.B. van den Berg