KAN EEN KERKUIL `ALLAAAH AKBAAAR` ROEPEN?

Als J.Bais in zijn brief `Ornithologische misser van Kamagurka` (Leven &c. 4 nov) zich niet uitsluitend had laten leiden door de literatuur over de kerkuil (want hoe klinkt nou `een onheilspellende schreeuw` in het echt) maar eerst een had geluisterd naar het geluid dat deze prachtige vogel produceert, dan had hij kunnen opmerken dat twee van die onheilspellende kreten achter elkaar heel wel fonetisch hadden kunnen worden weergegeven met `een luid raspend Alllaaaaahhh - Akbaaaaaarrrr`. Overigens zijn wij Nederlanders de enigen die deze uil associëren met het instituut kerk, ondanks het feit dat deze vogel misschien nog wel vaker een schuur dan een kerk(toren) als broedplaats kiest! Vraag verder de gemiddelde Nederlander wat voor een soort geluid een uil maakt en hij zal zeggen `oehoe`.

Dan is het wel schrikken als je juist een kerkuil - en in ons land associëren we kerk met christendom - zo`n islamitisch klinkende kreet hoort slaken, terwijl je altijd had gedacht dat er een zacht, warm `oehoe` uit hoorde te komen! Niks mis met het opmerkend vermogen van Kamagurka!