Joe Zawinul: Brown Street Intuition

Joe Zawinul: Brown Street Intuition INT 3450 2 Distr. Challenge ****

Joe Zawinul:Brown StreetIntuition INT 3450 2Distr. Challenge

Een driekwart- reünie van de rockjazzband Weather Report (1971-’85) samen met WDR big band Köln; dat had kunnen uitdraaien op kunstmatig en pompeus gedoe. Gelukkig valt dat reuze mee en sterker nog; gedurende het grootste deel van de 85 minuten swingt deze combi als een trein.

Behalve aan de stuwende manier waarop Zawinul zijn batterij keyboards bespeelt is die vaart te danken aan het funky spel van basgitarist Victor Bailey. Maar ook het koper draagt bij aan de opwekkende sfeer, met name in ‘Procession’ en ‘Night Passage’, titelsongs van oude lp’s. De afwezigheid van Wayne Shorter, destijds de co-leider van Weather Report, wordt door de saxofonisten van de WDR-band heel behoorlijk gecompenseerd. Dat Zawinul maar even zijn vocoder gebruikt, past in het beeld dat dit nu eens geen zangplaat is.

De technische kwaliteit van dit live-concert, opgenomen in Zawinuls eigen club Birdland in Wenen, is uitstekend. Klonk in ons eigen Paradiso een big band maar eens zo perfect in balans.

FRANS VAN LEEUWEN