Joan Sutherland: The Voice of the Century

Joan Sutherland: The Voice of the Century 4757981 *****

Joan Sutherland:The Voice of the Century 4757981

Joan Sutherland werd op 17 februari 1959 op slag wereldberoemd met haar titelrol in Donizetti’s opera Lucia di Lammermoor. Het Londense operahuis Covent Garden stond op zijn kop voor de sopraan van down under vanwege haar moeiteloos gezongen duizelingwekkende coloraturen in de Waanzinscène. Sindsdien is Sutherland legendarisch en produceerde ze een groot aantal plaatopnamen, vaak verbluffend en overweldigend. In 1990 nam ze na 42 afscheid van het operapodium en dinsdag werd ze tachtig.

Sutherlands platenmaatschappij Decca brengt haar een hommage met een dubbel-cd The Voice of the Century met een doorsnee van haar repertoire – uiteraard ook die Waanzinscène, die ze meer dan twee decennia later in Amsterdam nog met gekmakende perfectie kon herhalen. Het is een heerlijk dik feestalbum, met al haar platenhoezen, met lofzangen op haar zangkunst en kiekjes met andere beroemdheden. En wat een mooie foto op pagina 72: Sutherland als een elegante jugendstil-vaas.

KASPER JANSEN