Internet Voorkeur

MoodViews. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben een ‘stemmingsmeter’ ontwikkeld op basis van de circa twee miljoen bloggers die gezamenlijk 150.000 berichten per dag posten. Door het peilen van bepaalde steekwoorden kan de collectieve gemoedstoestand op internet worden gemeten, beschreven en geanalyseerd. Wie bijvoorbeeld de ‘Moodgrapher’ gebruikt om te zien hoe ‘drunk’ men zich de afgelopen weken voelde, ziet aan de hand van grafieken pieken op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond. Het instrument ‘Moodsignals’ stelt uitschieters in de collectieve stemming vast en gebruikt vervolgens zoekmachine-technologie om die te verklaren. Na de bomaanslag in Londen zakte het humeur op internet aanzienlijk, blijkt uit het feit dat de woorden ‘sad’ en ‘worried’ veelvuldig voorkwamen terwijl het aantal woorden met een positieve connotatie afnam. Ook gaf het overlijden van ‘krokodillenjager’ Steve Irwin op 4 september direct een bedroefde stemming te zien. De ‘Moodteller’ gebruikt taaltechnologie om destemming van bloggers te peilen.

Voor het stemmingsgevoel: www.moodviews.com