Holleeder niet meer achter glas

Een hand op zijn schouder leggen voor het broodnodige intermenselijke contact mag niet, maar de glaswand tussen Willem Holleeder en zijn advocaat Bram Moszkowicz verdwijnt. Gezeten aan een brede tafel die fysiek contact uitsluit, mogen de Heinekenontvoerder en zijn raadsman één keer per maand overleggen over de strafzaak tegen Holleeder.

Volgens Moszkowicz, die verwacht dat de frequentie van het overleg kan worden verhoogd tot twee keer per maand, is dat de uitkomst van de onderhandelingen tussen hem, het ministerie van Justitie en de directie van de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Begin oktober dreigde Moszkowicz de de verdediging van zijn cliënt neer te leggen vanwege het zeer strenge regime in de EBI in Vught. Volgens de advocaat maakt het regime in Vught, waar bezoekers hun cliënt alleen kunnen spreken achter een dikke glazen wand, een goede verdediging onmogelijk. „Ik wil mijn werk alleen doen als ik dat goed kan doen, en dat is gezien de omvang van het dossier op deze manier niet mogelijk”, zo bepleitte hij zijn verzoek bij de rechtbank.

De rechters namen geen beslissing maar riepen de betrokken partijen op tot een voor iedereen werkbare oplossing. Die lijkt nu gevonden. Volgens Moszkowicz met dank aan officier van justitie Koos Plooy, die zich sterk heeft gemaakt voor een oplossing van het probleem. Ook Willem Holleeder, die wordt verdacht van het leiding geven aan een afpersingsbende en zeker nog tot volgend jaar april in Vught moet verblijven in afwachting van de behandeling van zijn zaak. De Heinekenontvoerder heeft gistermiddag na twaalf dagen zijn hongerstaking beëindigd.