Het is juist aan de politiek om visies te ontwikkelen

CDA-prominenten Schinkelshoek en Klink pruilen over de ”arrogante opiniemakers” en ”zogenaamde intellectuelen”, die het debat met Balkenende niet willen aangaan over een `Grand Design` voor Nederland (Opiniepagina, 9 november). Dit Design blijkt te bestaan uit: ”Het CDA wil een fatsoenlijk, solide en sociaal Nederland”; verdere trefwoorden zijn ”open, dynamisch, respect, verantwoordelijkheid, handen-uit-de-mouwen”. Wie zal daar tegen zijn? Dat is precies Balkenende`s makke: hij spreekt in clichés.

Het intellectuele discours van het CDA lijkt zich te beperken tot motto`s als `Met Bos ben je de klos`. Is Balkenende, oud-hoogleraar in de wetenschap van het christelijk-sociaal denken, zelf een intellectueel? Hij zoekt zijn toevlucht bij het `intelligentiasymbool` Harry Mulisch, die bekent dat hij (ook?) nooit een boek leest.

De verwijzing naar Groen van Prinsterer lijkt even ongelukkig als die naar de VOC. Ik lees bij Wikipedia: ”Zij die zich op Groen beroepen, doen dit dikwijls met als doel zich tegen de moderne tijdgeest af te zetten.” Het CDA moet niet zeuren.