Eni begint zaak tegen Venezuela

De Italiaanse oliemaatschappij Eni zet juridische stappen tegen Venezuela, wegens contractbreuk. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt, bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De zaak heeft betrekking op de beslaglegging op een olieveld van Eni afgelopen april, door het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA. Het Italiaanse olieconcern heeft deze kwestie voorgedragen aan ICSID, een organisatie die is gelieerd aan de Wereldbank en die geschillen over investeringen oplost.

De zaak voert terug op het eenzijdig openbreken vorig jaar van 32 concessies voor oliewinning in Vednezuela. De consessies waren in handen van 22 buitenlandse bedrijven. Maar ze moesten joint ventures vormen met de staatsoliemaatschappij PDVSA, die met de herziening van de contracten meer inkomsten uit oliewinning wilde krijgen. Van de bedrijven die hiermee niet akkoord gingen, werden olievelden in beslag genomen. Dat gebeurde onder meer met een veld van Eni.

Gisteren heeft verder de Russische vice-directeur van het milieuagentschap Rosprirodnadzor laten weten dat een consortium dat wordt geleid door de Brits-Nederlandse oliemaatschappij Shell, wellicht voor een internationale rechtbank wordt gedaagd. Dit in verband met milieuschendingen bij een olie- en gasproject op het eiland Sachalin in Oost-Siberië.

Twee maanden geleden trok de Russische overheid de milieuvergunning voor het grote Sachalin II-project in, en zorgde daarmee voor veel internationale ophef. Rusland zou het contract voor het project alleen maar willen herzien om meer van de inkomsten te profiteren. Organisaties als het Nederlandse Milieudefensie beweren echter dat het milieu op en rond Sachalin inderdaad ernstig geschaad wordt door het project.