Dit jaar nog geen besluit over Kosovo

Het besluit over de toekomstige status van Kosovo, dat voor het eind van dit jaar zou worden genomen, wordt uitgesteld tot volgend jaar, dit met het oog op de parlementsverkiezingen in Servië op 21 januari. Het besluit betreft de vraag of Kosovo onafhankelijk moet worden – al dan niet onder internationaal toezicht – of onderdeel blijft van Servië.

Het uitstel werd gisteren in Wenen bekendgemaakt door VN-gezant Martti Ahtisaari, na een bijeenkomst met diplomaten van de internationale Contactgroep. Die groep, bestaande uit diplomaten uit de VS, Rusland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Italië, formuleert een aanbeveling aan de Veiligheidsraad van de VN, die uiteindelijk beslist over de toekomst van Kosovo.

Sinds begin dit jaar, toen onder leiding van Ahtisaari overleg tussen de Kosovaren en de Serviërs begon, is gezegd dat het besluit over de toekomst van Kosovo nog dit jaar valt. Maar Ahtisaari en de diplomaten van de Contactgroep besloten gisteren tot uitstel, omdat ze er van uitgaan dat de ultra-nationalisten bij de Servische parlementsverkiezingen een grote zege zullen behalen als Kosovo vóór de verkiezingen onafhankelijk wordt verklaard. Donderdag werd duidelijk dat de verkiezingen in Servië op 21 januari worden gehouden. Volgens Ahtisaari zal hij zijn bevindingen onmiddellijk na die verkiezingen presenteren.

De Kosovaarse president Fatmir Sejdiu verklaarde in een reactie het besluit van Ahtisaari „diep te betreuren”. „Wij maken ons vooral zorgen over het feit dat het uitstel van een besluit verbonden is aan de parlementsverkiezingen in Servië”. Donderdag dreigde premier Agim Çeku van Kosovo met een eenzijdige uitroeping van de onafhankelijkheid van Kosovo als de internationale gemeenschap niet spoedig besluit over de toekomst van zijn land. (AFP, AP)